Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Každá šiesta profesia v Nemecku má nedostatok kvalifikovaných ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Medzi kvalifikovanými pracovníkmi evidovanými na úradoch práce hľadalo iba 26 % zamestnanie v niektorej z nedostatkových profesií.

Norimberg 3. júna (TASR) - V každom šiestom povolaní v Nemecku sa prejavuje nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Spolková agentúra práce (BA) v piatok oznámila, že v uplynulom roku tento problém evidovala v 200 z 1200 sledovaných profesií. V porovnaní s rokom 2021 je to o 52 viac. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Medzi povolania, ktoré podľa analýzy BA najviac pociťujú nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, patria ošetrovateľstvo, vodiči z povolania, zdravotnícki asistenti, stavebníctvo, starostlivosť o deti, technika motorových vozidiel a IT špecialisti. Oproti roku 2021 pribudli vlani profesie v oblasti ubytovacích a stravovacích služieb, kovových konštrukcií a vodiči autobusov. Polovica voľných pracovných miest v uplynulom roku pripadala na niektoré zo spomenutých povolaní.

Medzi kvalifikovanými pracovníkmi evidovanými na úradoch práce hľadalo iba 26 % zamestnanie v niektorej z nedostatkových profesií. Nemecká odborová konfederácia (DGB) tento údaj označila za dôkaz, že kvalifikovaní pracovníci tam chýbajú z dôvodu nedostatočného ohodnotenia alebo nevyhovujúcich pracovných podmienok. Zlé pracovné podmienky sú charakteristické pre mnohé z najdôležitejších nedostatkových profesií, upozornila výkonná riaditeľka DGB Anja Pielová.