Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Každý štvrtý vlak v Nemecku vlani meškal

Ilustračné foto Foto: TASR

Nemecká železničná sieť je dlhá približne 34.000 km a každý deň po nich jazdí zhruba 39.000 vlakov

Berlín 18. januára (TASR) - Takmer každý štvrtý diaľkový vlak spoločnosti Deutsche Bahn (DB) v minulom roku meškal. Hoci napriek štrajkom rušňovodičov a počasiu zlepšila presnosť oproti roku 2013, svoj cieľ nesplnila. Informovala o tom agentúra DPA.

Celkovo dosiahla presnosť všetkých vlakov 94,5 %, čo je medziročné zlepšenie o 0,4 %. Regionálne vlaky boli presné na 94,9 %, v diaľkovej preprave prišlo 76,5 % vlakov ICE a IC načas, v roku 2013 bola táto kvóta 73,9 %. DB si za cieľ stanovila presnosť na úrovni 80 %, takže tento cieľ nesplnila.

Pod touto hranicou sa nachádzala už od mája, čo spôsobila predovšetkým séria nepriaznivého počasia, napríklad tlaková níž Ela, pre ktorú na koľajnice popadalo tisíce stromov. K tomu sa pridávajú aj krádeže farebných kovov, podpaľačstvo a štrajky rušňovodičov v septembri, októbri a novembri. V posledných piatich rokoch stúplo meškanie vlakov v dôsledku nepriazne počasia o 50 % a situáciu zhoršuje aj čoraz väčšie vyťaženie tratí.

DB plánuje aj naďalej obnovovať hlavné trate, to však vždy spočiatku spôsobuje omeškania. Okrem toho situáciu železníc komplikujú výpadky v dodávkach vagónov a prísnejšie technické kontroly vlakov.

Nemecká železničná sieť je dlhá približne 34.000 km a každý deň po nich jazdí zhruba 39.000 vlakov, z čoho 32.700 prevádzkuje DB.