Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kažimír: Plánujeme pokračovať v zvyšovaní sadzieb

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Európska centrálna banka v súlade s očakávaniami vo štvrtok sprísnila menovú politiku a zvýšila hlavné úrokové sadzby o 50 p. b.

Bratislava 3. februára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) by mala zvýšiť úrokové sadzby o 50 percentuálnych bodov aj v marci a pravdepodobne to nebude ich posledný nárast. Po štvrtkovom (2. 2.) rozhodnutí o raste sadzieb si to myslí guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír, ktorý je členom Rady guvernérov ECB.

Európska centrálna banka v súlade s očakávaniami vo štvrtok sprísnila menovú politiku a zvýšila hlavné úrokové sadzby o 50 p. b. Sadzba hlavných refinančných operácií tak vzrastie na 3,00 %, sadzba jednodňových refinančných operácií na 3,25 % a depozitná sadzba na 2,50 %.

"Aj keď je januárový pokles inflácie pod 9 percent veľmi vítaný, sme stále veľmi, veľmi ďaleko od cieľa. Nemôžeme si dovoliť poľaviť v tempe a na základe dnes dostupných dát na to ani nevidím dôvod," zdôraznil Kažimír.

Obáva sa, že jadrová inflácia môže zotrvať na privysokých úrovniach, čo považuje za neprípustné. V momente, keď si ľudia a podniky zvyknú na vysokú infláciu a zahrnú ju do svojich očakávaní, vznikne zásadný problém.

"V marci máme v úmysle pokračovať v nastolenom rytme a opätovne zvýšiť sadzby o 50 bázických bodov," avizoval Kažimír. Vtedy budú k dispozícii aj aktualizované predpovede o očakávanom vývoji ekonomiky a inflácie na tento a najbližšie dva roky. Bude teda aj čas začať sa rozprávať o tom, čo ďalej.

"Myslím si, že marcové zvýšenie nebude posledné. O tom, koľko ďalších bude potrebných, rozhodneme následne," doplnil guvernér NBS.

Na druhej strane, finančné trhy už začali špekulovať o tom, kedy ECB začne so znižovaním sadzieb. "My však ešte nie sme na vrchole a myslím si, že na ňom nebudeme ani v marci. Zároveň by som rád zopakoval, že na tom vrchole zotrváme. Zotrváme tam tak dlho, kým nebudeme mať istotu, že môžeme s kľudným svedomím začať zostup," dodal Kažimír.