Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

KAŽIMÍR: Vláda je schopná dať dokopy 600 mil. eur na zníženie deficitu

Minister financií Peter Kažimír (vľavo) a premiér Robert Fico na zasadnutí vlády. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa ministra financií Petra Kažimíra pôjde pri šetrení o znižovanie rôznych výdavkov, hoci prevládať budú kapitálové.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dnes kolegom z vlády predložil plán, ako sa má Slovensko na konci tohto roka vyhnúť deficitu 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Rezortu chýba k dodržaniu cieľového schodku 4,6 % HDP zhruba 500 miliónov eur.

"Sme schopní dať na hromadu 600 miliónov eur. Je tam 100-miliónová rezerva na riešenie týchto problémov," povedal dnes po zasadnutí vlády Kažimír.

Približne 300 miliónov eur chce minister ušetriť na strane výdavkov rozpočtu. V tejto sume je zahrnutých aj 120 miliónov eur, ktoré rezort ušetrí viazaním výdavkov štátnej správy. Šéfovia jednotlivých rezortov už Kažimírovi ponúkli oblasti, v ktorých by sa ich výdavky dali znížiť. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť v polovici septembra.

Tu bude player


Podľa ministra pôjde pri šetrení o znižovanie rôznych výdavkov, hoci prevládať budú kapitálové. V prípade výdavkov na mzdy štátnych zamestnancov ráta rozpočet na budúci rok s poklesom o 5 %. Bežné výdavky majú budúci rok klesnúť dokonca o 10 %.

"Ďalších 300 miliónov je na strane príjmov, vyplývajú zo schválených zákonov. Či už je to zníženie príspevkov do 2. piliera, odvody z bánk alebo regulovaných firiem," priblížil minister.