Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kažimír: Výpadky v príjmoch priebežne riešime, deficit bude dodržaný

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR

Rezort financií dnes informoval, že jednotlivé rozpočtové kapitoly už pripravili viazanie výdavkov, ktorým sa malo na základe uznesenia vlády z júla tohto roka ušetriť minimálne 120 miliónov eur.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Pravidelne aktualizované prognózy vývoja príjmov na tento a budúci rok ukazujú ďalšie výpadky v rozpočte. Ministerstvo financií (MF) SR na túto skutočnosť priebežne reaguje viacerými opatreniami, akými sú viazanie výdavkov jednotlivých ministerstiev alebo získanie dodatočných príjmov zo štátnych podnikov.

"Pokúsili sme sa vyžmýkať ešte nejaké peniaze zo štátnych podnikov, čo sa podarilo. Máme určitý cieľ z predaja digitálnej dividendy, teda licencií pre telekomunikačných operátorov. Rezortom, ktoré to potrebujú, sme málinko pridali. Napríklad ministerstvu práce," priblížil Kažimír v dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

Rezort financií dnes zároveň informoval, že jednotlivé rozpočtové kapitoly už pripravili viazanie výdavkov, ktorým sa malo na základe uznesenia vlády z júla tohto roka ušetriť minimálne 120 miliónov eur. Podarilo sa pritom nájsť úspory, ktoré spolu dosahujú takmer 124 miliónov eur.

Ministerstvo financií rozhodlo aj o zrušení vyplácania plošných odmien, pozastavení verejných obstarávaní na tovary a služby, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod ministerstiev, či o výraznom šetrení v jednotlivých kapitolách rozpočtu. Kažimír po vzájomných rokovaniach dosiahol aj dohodu so samosprávami, že v budúcom roku rovnako ako štát ušetria 10 % bežných a 5 % mzdových výdavkov.

Vďaka tomu by sa mal deficit verejných financií v tomto roku udržať na plánových 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) a Slovensko by malo dodržať aj svoj záväzok znížiť ho v budúcom roku pod 3 %. "V stredu (10.10.) predložíme návrh rozpočtu, deficit je navrhnutý na úrovni 2,94 % HDP, ako sme sľúbili," avizoval dnes Kažimír.