Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

KDH: Matovič daňou pre Slovnaft riskuje ďalšie zdražovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Matovič v utorok (17. 5.) informoval, že na vládu predloží návrh zákona, ktorým sa zdaní rozdiel v cenách medzi lacnejšou ruskou ropou a ropou typu Brent.

Bratislava 18. mája (TASR) - Nová daň pre Slovnaft, ktorú navrhuje minister financií Igor Matovič (OĽANO), podľa mimoparlamentného KDH nielenže nevyrieši dostupnosť ropy, ale ide aj o hazard s ďalším zdražovaním pohonných látok a infláciou na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

"Namiesto toho, aby sa vláda sústredila na zníženie cien benzínu a nafty, ktoré trápia bežných ľudí i podnikateľov, prichádza s novou daňou pre domácu rafinériu Slovnaft," povedal ekonomický expert KDH Jozef Hajko. Popri opatreniach na stabilizovanie či zníženie cien pohonných látok by sa podľa hnutia mala vláda zamerať aj na ich budúcu dostupnosť v prípade, že ruská ropa a nafta prestanú tiecť do EÚ.

Týmto krokom tiež Matovič podľa hnutia ohrozuje udelenie výnimky na úplný zákaz dovozu ropy z Ruska, o ktorom sa rokuje v rámci ďalšieho balíka sankcií Európskej únie. "Kroky ministra financií vyznievajú ako snaha vymôcť od domáceho spracovateľa novú daň a nabádať ho, aby ostal pri využívaní ruskej ropy. Žiadať v takejto atmosfére EÚ o výnimky na pokračovanie dodávok z Ruska či o finančné prostriedky potrebné na zmenu technológie v Slovnafte, aby sa prispôsobil spracovaniu neruskej ropy, je neobhájiteľné," skonštatoval Hajko.

Matovič v utorok (17. 5.) informoval, že na vládu predloží návrh zákona, ktorým sa zdaní rozdiel v cenách medzi lacnejšou ruskou ropou a ropou typu Brent. Slovnaft reagoval, že bude aj naďalej uplatňovať svoju cenotvorbu na základe trhových princípov, vývoja na medzinárodných, ako aj lokálnych trhoch v súlade s princípmi hospodárskej súťaže. Návrh skritizovala aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. Koaličná strana SaS oznámila, že bude návrh vetovať.