Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

KDH: Vláda musí zmeniť pohľad na utečencov

Na snímke utečenci z Ukrajiny po príchode vlakom z Humenného na železničnej stanici v Košiciach 29. marca 2022. Foto: TASR – František Iván

Zmena pohľadu a komunikácia, že utečenci môžu byť vzájomnou pomocou, je podľa KDH prvým zo zásadných krokov, ktoré by mala vláda urýchlene urobiť.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Vláda musí zmeniť pohľad na utečencov, nakoľko nejde iba o odkázaných na pomoc. Sú to aj zamestnanci, živnostníci či študenti, ktorí môžu zaplniť desaťtisíce neobsadených pracovných miest, podnietiť tým rozvoj ekonomiky a vyvážiť domáci nepriaznivý demografický vývoj. V piatok na to upozornilo mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Strana zároveň vláde odporučila prijať päť riešení v utečeneckej kríze na pomoc Ukrajincom i Slovákom.

"Pokračujúca vojna na východ od našej hranice otvára príležitosti nielen pomôcť utekajúcim Ukrajincom, ale aj riešiť jeden zo zásadných problémov Slovenska, ktorým je nedostatok pracovníkov v hospodárstve. Vláda by mala vyslať jasný signál, že unikajúcich z Ukrajiny považujeme za vítaných zamestnancov, živnostníkov, študentov," zdôraznil expert KDH na ekonomiku Jozef Hajko.

Zmena pohľadu a komunikácia, že utečenci môžu byť vzájomnou pomocou, je podľa KDH prvým zo zásadných krokov, ktoré by mala vláda urýchlene urobiť.

Druhým krokom je podľa KDH inšpirovať sa pri migračnej politike zahraničím a využiť riešenia, ktoré fungujú v Česku či Poľsku. Na zvládnutie dôsledkov vojny na Ukrajine je dôležité aj zriadenie špeciálneho úradu splnomocnenca pre riešenie ukrajinskej krízy. Súčasný stav podľa KDH nutne potrebuje koordinátora, ktorý bude mať politickú autoritu a z nej vyplývajúcu zodpovednosť a kompetencie.

K pozitívnej systémovej zmene môže podľa KDH dôjsť až vtedy, keď vláda prijme stratégiu pomoci utečencom a udržateľné opatrenia. Súčasťou tohto štvrtého kroku z balíka riešení utečeneckej krízy musí byť podľa hnutia finančný plán. Vláda by mala preto vstúpiť aj do rokovaní s darcami zo zahraničia.

V oblasti živnostenského podnikania by mali podľa KDH Ukrajinci na Slovensku dostať príležitosť uplatniť sa aj ako budúci živnostníci. "Vláda by takýmto záujemcom mala u nás otvoriť dvere do podnikania," dopĺňa Hajko. Ani tohto piateho riešenia, teda umožniť utečencom z Ukrajiny podnikať so živnosťou, sa podľa neho Slováci nemusia obávať, pretože nášmu trhu to skôr pomôže, ako uškodí.

KDH dodalo, že Slovensku sa ponúka príležitosť prijať medzi seba ľudí, ktorí sú nám kultúrne a jazykovo blízki. Ukrajinci pritom podľa hnutia sami nemusia prísť o svoju identitu, keďže už dnes tu máme ukrajinskú a rusínsku menšinu, ktorú by v prípade záujmu mohli posilniť. Po skončení vojnového konfliktu sa následne sami rozhodnú, či zostanú na Slovensku, alebo sa vrátia domov.