Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

KDH vyzvalo Ráža, aby vypísal výberové konania na nové vedenie NDS

Igor Janckulík Foto: TASR - Pavel Neubauer

Dočasným vedením NDS poverilo ministerstvo dopravy v novembri Filipa Macháčka, ktorý sa stal dočasným generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva.

Bratislava 15. februára (TASR) - Opozičné KDH vyzvalo ministerstvo dopravy, aby v čo najkratšom čase uskutočnilo výberové konanie na generálneho riaditeľa a prevádzkového riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Podľa KDH sú na tieto pozície dočasne dosadené nominácie ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD), o ktorých odbornosti a kvalifikovanosti kresťanskí demokrati pochybujú. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

"NDS má zásadný význam pre rozvoj a údržbu dopravnej infraštruktúry vrátane výstavby nových diaľničných úsekov a správy existujúcich ciest. Taktiež zabezpečuje výber mýta, čo je kľúčové pre financovanie ďalšieho rozvoja a údržby cestnej siete. Je preto alarmujúce, že minister Ráž dal NDS do rúk nominantom, ktorí nemajú relevantné skúsenosti ani odborné vzdelanie v oblasti cestného hospodárstva," uviedol podpredseda KDH Igor Janckulík s tým, že apeluje na Ráža, aby vypísal v čo najkratšom čase výberové konania.

Dočasným vedením NDS poverilo ministerstvo dopravy v novembri Filipa Macháčka, ktorý sa stal dočasným generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva. Členom predstavenstva sa stal Rastislav Droppa, ktorý podľa webu NDS pôsobí aj ako riaditeľ prevádzkového úseku.

Už v novembri rezort dopravy informoval, že sú do funkcií vymenovaní dočasne, najviac na dobu šesť mesiacov a rezort v krátkom čase vypíše výberové konania na funkcie generálneho aj finančného riaditeľa a rovnako na funkcie členov predstavenstva.

"NDS nemôže byť len v nejakých dočasných rukách osôb, pri ktorých je otázna ich odbornosť a kvalifikovanosť. Tak strategicky dôležitá inštitúcia ako NDS a pri aktuálnom stave, v akom máme cesty a diaľnice, je nevyhnutné, aby sa verejné zdroje a infraštruktúra spravovali transparentne a efektívne, a to vyžaduje vedenie, ktoré je na tieto úlohy plne kvalifikované," doplnil Janckulík.

"Súčasné vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti je poverené na vykonávanie svojich funkcií na maximálne šesť mesiacov, počas tejto doby ministerstvo podľa zákona vyhlási riadne výberové konanie na členov predstavenstva. Dočasné vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti má plnú dôveru ministerstva," reagovala hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.