Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Ďalšia konsolidácia by sa mala zamerať na DPH, radia analytici KEA

Ekonómovia KEA okrem zjednodušenia výberu DPH odporúčajú optimalizovať počet školských a zdravotníckych zariadení na základe ich kvality a efektívnosti.

Bratislava 3. januára (TASR) - Členovia Klubu ekonomických analytikov (KEA) odporúčajú v rámci ďalšej konsolidácie verejných financií SR najmä zjednodušiť výber dane z pridanej hodnoty (DPH) a zvýšiť represiu pri súvisiacich únikoch.

Takisto však považujú za vhodné optimalizovať počet školských a zdravotníckych zariadení na základe ich kvality a efektívnosti. "Drvivá väčšina odporúčaní ekonómov smerovala na zvýšenie efektívnosti výdavkov," informoval podpredseda KEA Juraj Kotian na základe prieskumu medzi 13 ekonómami klubu.

Ekonómovia KEA takisto vnímajú ako vhodné zvýšiť transparentnosť vo verejnom obstarávaní za pomoci nezávislých komisií, ktoré by hodnotili súťažné podmienky. Väčšina analytikov tiež podporuje obmedzenie výsluhových dôchodkov, zásadnú optimalizáciu počtu a rozsahu úradov či privatizáciu štátnych podnikov, ktorá by mohla pomôcť pri splácaní štátneho dlhu.

"Z 19 opatrení, ktoré v prieskume viac ako polovica ekonómov označila za ekonomicky správne a z dlhodobého pohľadu pre ekonomiku výhodné, len dve opatrenia mali charakter zvyšovania daní," konštatoval Kotian. V tejto súvislosti by ekonómovia podporili len zdaňovanie dividend z daňových rajov a zvýšenie miestnych daní, ktoré by boli výlučne príjmom obcí.

Ako najmenej odporúčané konsolidačné opatrenia označili členovia KEA zvyšovanie priamych daní a odvodov, zavedenie dane z finančných transakcií a cielené zníženie 2. dôchodkového piliera. Z výdavkových opatrení získalo v prieskume najmenšiu podporu ekonómov zníženie príspevku na žiaka pre súkromné základné školy a gymnáziá.