Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Keketi: Rozpočet rezortu cestovného ruchu a športu bude 250 mil. eur

Na snímke vľavo Dušan Keketi (nominant SNS), ktorého prezidentka SR Zuzana Čaputová (nie je na snímke) vymenovala do funkcie ministra cestovného ruchu a športu SR, prijíma gratulácie od predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) v Prezidentskom paláci v Bratislave v piatok 26. januára 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Cestovnému ruchu na Slovensku podľa Keketiho chýbajú dáta, ktoré by hovorili o správaní zahraničných cestujúcich.

Bratislava 26. januára (TASR) - Rozpočet nového ministerstva cestovného ruchu a športu bude asi 250 miliónov eur, pričom ďalších 100 miliónov eur by malo prísť z "hazardu". Oznámil to v piatok novovymenovaný šéf rezortu Dušan Keketi.

"Rozpočet je aktuálne nejakých 250 miliónov eur, ale to sú rozpočty, ktoré sú už dnes alokované na jednotlivé ministerstvá. Tých 100 miliónov eur navyše z hazardu príde cez Všeobecnú pokladničnú správu (VPS)," priblížil Keketi.


Štátnym tajomníkom pre šport by sa podľa neho mal stať Ján Krišanda a štátnym tajomníkom pre cestovný ruch prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR a Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák.

Minister avizoval aj presunutie Národnej lotériovej spoločnosti Tipos do zriaďovateľskej pôsobnosti nového ministerstva.

Cestovnému ruchu na Slovensku podľa Keketiho chýbajú dáta, ktoré by hovorili o správaní zahraničných cestujúcich, ako aj kategorizácia hotelových zariadení či digitalizácia atrakcií v jednotlivých regiónoch.

Napadnutie kompetenčného zákona prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou na Ústavnom súde vidí ako katastrofický scenár, z ktorého nie je potrebné vychádzať. "Nemyslím si, že pani prezidentka vyjadrila nejaké pripomienky k tomu ministerstvu, boli tam otvorené iné otázky," dodal.

Čaputová vymenovala v piatok Keketiho za ministra cestovného ruchu a športu. Nový rezort vznikne od 1. februára tohto roku.