Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Zisk automobilky Kia za prvé tri mesiace klesol o 35 %

Na snímke Kia pro_cee’d GT. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa vedenia Kia jedným z dôvodom slabších výsledkov je zníženie výroby, keďže odborári odmietli ďalšie pracovné zmeny pre spory o platy.

Soul 26. apríla (TASR) - Juhokórejská automobilka Kia Motors, ktorá má svoj závod aj na Slovensku, v 1. štvrťroku sklamala analytikov, keď jej zisk klesol viac, ako odhadovali. Na príčine bolo zníženie produkcie v domácich závodoch a posilnenie kórejskej meny won oproti japonskému jenu. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Čistý zisk druhej najväčšej juhokórejskej automobilky sa za tri mesiace do konca marca znížil o 35 % na 783,9 miliárd KRW (539,53 milióna eur) z 1,2 bilióna KRW v rovnakom obdobní minulého roka. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, však očakávali, že klesne o niečo menej, a to na 836 miliárd KRW.

Globálne tržby automobilky dosiahli 11,1 % bilióna KRW a boli tak o 6 % nižšie ako pred rokom. Aj jej prevádzkový zisk sa znížil o 35 % na 704,2 miliardy KRW a priblížil sa tak k 707 miliardám KRW, ktorý firme predpovedali analytici.

Podľa vedenia Kia jedným z dôvodom slabších výsledkov je zníženie výroby, keďže odborári odmietli ďalšie pracovné zmeny pre spory o platy. V dôsledku toho produkcia automobilky v juhokórejských závodoch v 1. kvartáli klesla o zhruba desatinu.