Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kia Slovakia ukončila výrobu Sportage štvrtej generácie

Na snímke z 3. apríla 2012 zamestnanci v montážnej hale automobilky Kia v Tepličke nad Váhom, foto z archívu. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Kia Sportage bola druhým automobilom, ktorý začali v roku 2007 vyrábať v Kia Slovakia.

Teplička nad Váhom 10. januára (TASR) – Spoločnosť Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom vyrobila v prvom januárovom týždni posledný automobil Sportage štvrtej generácie. Podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Potočka sa táto generácia vyrábala od konca roku 2015 a posledný vyrobený kus má poradové číslo 1.161.841.

Doplnil, že ide o najvyrábanejšiu generáciu modelu v histórii závodu. "Model Kia Sportage štvrtej generácie je medzi zákazníkmi stále veľmi populárny. Atraktívny dizajn a vysoká kvalita sú hlavné piliere jeho úspechu, na ktorý, pevne verím, nadviaže aj piata generácia. Jej výrobu sme spustili koncom roka 2021," uviedol Potoček.
Na snímke Kia Sportage, foto z archívu.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Počas šiestich rokov výroby štvrtej generácie bolo najviac modelov určených pre zákazníkov z Veľkej Británie, Ruska, Španielska a Talianska. Posledný vyrobený model poputuje podľa hovorcu k zákazníkovi do Veľkej Británie.

Kia Sportage bola druhým automobilom, ktorý začali v roku 2007 vyrábať v Kia Slovakia. "Vtedy išlo o jeho druhú generáciu a do roku 2010 vyrobili viac ako 100.000 vozidiel. Tretia generácia si získala sympatie mnohých zákazníkov po celej Európe. Z tohto modelu zišlo do roku 2015 z výrobných liniek takmer 800.000 kusov. Celkovo vyrobili v Tepličke nad Váhom do začiatku roka 2022 viac ako dva milióny modelov Sportage a vyše polovica z tohto počtu pripadá na ukončenú štvrtú generáciu," dodal Potoček.