Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kia Slovakia vlani na Slovensku investovala viac ako 57 miliónov eur

Na archívnej snímke priestory výrobného závodu KIA Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Hovorca spoločnosti Tomáš Potoček uviedol, že v rámci zabezpečenia presnosti karosérií na zvarovni nainštalovali nový 3D merací prístroj, ktorý uľahčí a zrýchli proces merania.

Teplička nad Váhom 14. januára (TASR) – Automobilka Kia Slovakia investovala na Slovensku v roku 2022 viac ako 57 miliónov eur. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Tomáš Potoček.

"Počas leta sa uskutočnila generačná obmena 40-tich robotov na karosárni. Redukciu fyzicky náročnej práce a zvýšenie presnosti nanášania tmelu priniesla inštalácia siedmich nových robotov na lakovni," priblížil Potoček. Dodal, že v rámci zabezpečenia presnosti karosérií na zvarovni nainštalovali nový 3D merací prístroj, ktorý uľahčí a zrýchli proces merania.

Koncom minulého roka sa spoločnosť dohodla s odborovou organizáciou na znení nového dodatku ku kolektívnej zmluve. Potoček spresnil, že výrobným zamestnancom dohoda zaručila nárast tarifných miezd o 130 eur v roku 2023, 110 eur v roku 2024 a 120 eur v roku 2025. "Administratívni zamestnanci si v každom roku prilepšia v priemere o 7 %. Okrem nárastu tarifných miezd spoločnosť vyplatí svojim zamestnancom v roku 2023 mimoriadny bonus 1300 eur," podotkol hovorca spoločnosti.

Kia Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Corporation v Európe. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 brány závodu opustilo už viac ako 4 milióny vozidiel a vyše 6 miliónov motorov.