Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kia vyrobila vlani skoro 308 tisíc vozidiel a viac ako 444.000 motorov

Na archívnej snímke zo 7. apríla 2020 zamestnanci Kia Motors Slovakia po skončení pracovnej doby v Tepličke nad Váhom. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Míľnik štyroch miliónov vyrobených vozidiel prekonala automobilka v Tepličke nad Váhom 24. mája modelom Kia Sportage.

Teplička nad Váhom 13. januára (TASR) – Spoločnosť Kia Slovakia vyrobila v roku 2021 v Tepličke nad Váhom 307.600 automobilov a viac ako 444.000 motorov. Oproti roku 2020 stúpla výroba automobilov o 14,7 percenta a výroba motorov o viac ako 60 percent. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Tomáš Potoček.

Doplnil, že takmer 52 percent vyrobených automobilov v roku 2021 tvoril model Sportage a zostávajúcu časť tvorili štyri karosárske verzie modelového radu Ceed. "Vozidlá najčastejšie smerovali do Veľkej Británie, Ruska, Nemecka, Španielska a Poľska. Na domácom trhu zostalo viac ako 5000 vyrobených automobilov Sportage a Ceed," uviedol Potoček.

Pripomenul, že na začiatku roka 2021 predstavila Kia nové smerovanie značky a postupne došlo k zmene loga, sloganu a v máji k zmene obchodného mena z Kia Motors Slovakia na Kia Slovakia. "Ale to hlavné je realizácia stratégie ´Plánu S´, s cieľom vytvoriť pre zákazníkov riešenia udržateľnej mobility. Popri tomto úsilí Kia podporuje udržateľnú výrobu používaním čistej energie a recyklovateľných materiálov. Napríklad 100 percent elektrickej energie máme z obnoviteľných zdrojov, realizujeme rekuperáciu tepla či vody na ďalšie procesy," priblížil hovorca spoločnosti.
Na archívnej snímke nový model Kia Sportage.
Foto: TASR/Erika Ďurčová

Míľnik štyroch miliónov vyrobených vozidiel prekonala automobilka 24. mája modelom Kia Sportage. "Sériovú výrobu vozidiel sme spustili v roku 2006. Prvý milión vozidiel sme vyrobili v roku 2012 a každé tri roky sme pridali ďalší jeden milión. Od augusta 2021 prináša inovovaný rad Kia Ceed rozsiahle vylepšenia dizajnu, technológií a pohonných jednotiek. Hovoríme o tretej generácií Kia Ceed," dodal Potoček.

Sériovú výrobu piatej generácie modelu Sportage oficiálne spustili v závode v Tepličke nad Váhom 2. novembra 2021. "Najúspešnejším modelom bol doposiaľ Sportage štvrtej generácie, ktorého sme za šesť rokov vyrobili viac ako 1.161.000 kusov," uzavrel hovorca spoločnosti.