Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kiska podpísal zákon, ktorý rieši problémy s dvojitým zdanením firiem

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novou právnou normou sa do slovenskej legislatívy prenesie európska smernica, ktorá dáva návod a postupy, ako riešiť vzniknuté spory v medzinárodnom zdaňovaní.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Zvýšenie účinnosti a efektívnosti pravidiel riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia má priniesť nový zákon z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Ide najmä o riešenie problémov pri dvojitom zdanení firiem. Zákon o pravidlách riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia podpísal prezident SR Andrej Kiska.

"Jedným z najväčších problémov, ktorým daňové subjekty pôsobiace cezhranične v súčasnosti čelia, je dvojité zdanenie. Pravidlá riešenia sporov týkajúcich sa dvojitého zdanenia už existujú, nie vždy však vedú k uspokojivému riešeniu dvojitého zdanenia," upozornilo MF SR, podľa ktorého je potrebné ich zlepšiť, najmä pokiaľ ide o prístup daňových subjektov k nim, oblasť, ktorú zastrešujú, ich včasnosť a nezvratnosť.

Novou právnou normou sa do slovenskej legislatívy prenesie európska smernica, ktorá dáva návod a postupy, ako riešiť vzniknuté spory v medzinárodnom zdaňovaní. "Tradičné metódy riešenia sporov o zamedzení dvojitého zdanenia už nie celkom zodpovedajú zložitosti a rizikám súčasného globálneho daňového prostredia," zdôvodnil rezort.

V zákone sa ustanovujú pravidlá riešenia sporov, ktorých zámerom je najmä zamedzenie dvojitého zdanenia a zachovanie s tým súvisiacich práv dotknutých daňových subjektov. Právna norma sa zameriava na daňové subjekty, najmä na podniky a spoločnosti, ako hlavné zainteresované strany, ktorých sa situácie zdanenia dotýkajú.

"Transponovaná smernica, a teda aj návrh zákona, vychádza z platných pravidiel arbitrážneho procesu, avšak rozširuje sa jeho pôsobnosť aj na oblasti, na ktoré sa v súčasnosti nevzťahuje, a pridáva vykonávacie prvky zamerané na riešenie hlavných zistených nedostatkov v súvislosti s vykonávaním a účinnosťou pravidiel riešenia sporov," priblížilo ministerstvo.

Hlavným cieľom je tak zvýšenie účinnosti a efektívnosť pravidiel riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia. "Účinné pravidlá riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia celkovo zlepšia podnikateľské prostredie v Európskej únii, respektíve mimo neho, a podporia investície, rast a zamestnanosť. Predložený návrh zákona taktiež povedie k väčšej istote a predvídateľnosti pre daňové subjekty, a tým poskytne stabilnejší a istejší základ pre obchodovanie a prijímanie investičných rozhodnutí," očakáva ministerstvo.