Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Kišš: EK potvrdzuje, že vláda pri rozpočte porušuje európske pravidlá

Na snímke Štefan Kišš. Foto: TASR - Jakub Kotian

V stanovisku Komisie sa podľa Kišša potvrdzuje všetko, na čo PS od začiatku upozorňuje.

Bratislava/Brusel 16. januára (TASR) - Aktuálne stanovisko Európskej komisie (EK) k rozpočtu SR na tento rok potvrdzuje kritiku opozičného Progresívneho Slovenska (PS). Vláda Roberta Fica (Smer-SD) svojím nezodpovedným rozpočtom SR ďalej zadlžuje, navyše pri ňom podvádza a porušuje aj európske pravidlá, vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Štefan Kišš (PS).

"Slovenská vláda znižuje deficit len vďaka podvodnému účtovaniu plošnej energetickej pomoci. Tá je extrémne nákladná a neefektívna, na čo takisto opakovane upozorňujeme. Aj Komisia apeluje na jej čo najskoršie ukončenie a adresné kompenzovanie cien energií pre tých najzraniteľnejších," zdôraznil opozičný zákonodarca. EK podľa neho jednoznačne potvrdzuje, že fiškálna politika Ficovej vlády je nezodpovedná.

V stanovisku Komisie sa podľa Kišša potvrdzuje všetko, na čo PS od začiatku upozorňuje. "A čo sme kvôli svojvoľnému ukončeniu rozpravy Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) mnohí nemohli predniesť na pôde parlamentu. Vláda nielenže nekonsoliduje, ale nerobí ani potrebné reformy. Ohrozuje udržateľnosť celého dôchodkového systému a neadresnou energopomocou zbytočne prehlbuje náš dlh," uzavrel.

EK v utorňajšej správe uvádza iné prognózy týkajúce sa deficitu rozpočtu na rok 2024. Minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) v Bruseli po zasadnutí ministrov financií EÚ (Ecofin) uviedol, že názory vlády a eurokomisie sa rôznia najmä v oblasti energetickej pomoci. Komisia uviedla, že deficit sa tento rok zvýši na 6,3 percenta z vlaňajších 6,1 percenta. Vláda SR tvrdí, že schodok z minuloročných 6,5 percenta klesne na šesť percent v tomto roku.