Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Tiffany prestane nakupovať nové diamanty vyťažené v Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tiffany uviedla, že zákaz sa týka iba novovyťažených diamantov, konkrétne diamantov vyťažených od 21. marca.

New York 27. marca (TASR) - Americká klenotnícka spoločnosť Tiffany je ďalšou zo známych značiek, ktoré pod tlakom udalostí obmedzujú svoje aktivity smerom k Ruskej federácii. Firma v týchto dňoch oznámila, že zastavuje nákup nových diamantov vyťažených v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Tiffany je ďalšou americkou klenotníckou spoločnosťou, ktorá prestáva spolupracovať s najväčším producentom diamantov na svete. Začiatkom marca tak urobila firma Signet Jewelers.

Tiffany uviedla, že zákaz sa týka iba novovyťažených diamantov, konkrétne diamantov vyťažených od 21. marca. Prečo sa rozhodla pre tento dátum, spoločnosť nezverejnila. Na rozdiel od Tiffany, firma Signet oznámila, že zastavuje nákup ruských diamantov vyťažených od 24. februára, teda od začiatku útoku na Ukrajinu.

Rozhodnutie firiem však neznamená, že z obchodov v najbližších dňoch zmiznú šperky s diamantami vyťaženými v Rusku. Zákaz sa netýka šperkov s ruskými diamantami, ktoré sú už v obchodoch, ani diamantov, ktoré boli vyťažené pred stanovenými dátumami a ktoré medzičasom začali dodávatelia klenotníckych spoločností brúsiť, leštiť a vyrábať z nich šperky. Tento proces trvá minimálne tri mesiace.

Klenotnícke spoločnosti oznámili zastavenie nákupu diamantov z Ruskej federácie, ktorá sa na globálnych dodávkach surových diamantov podieľa zhruba tretinou, v období, keď nákupy šperkov v USA dosahujú rekordné objemy. Dôvodom je vysoký počet očakávaných svadieb, keďže pre pandémiu bol v minulých rokoch problém uskutočniť podujatia s väčším počtom ľudí.

Signet a ďalšie klenotnícke firmy očakávajú, že tento rok sa v Spojených štátoch uskutoční 2,5 milióna svadieb. To je najvyšší počet za posledných 40 rokov.