Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Klub 500: Je dobré, že vláda začala konať, no malo sa to udiať už skôr

Z vymenovania novej vlády pod vedením predsedu novej vlády SR Igora Matoviča v Prezidentskom paláci v Bratislave 21. marca 2020. Na snímke zľava: Andrej Doležal minister dopravy a výstavby, minister financií Eduard Heger, premiér Igor Matovič, minister vnútra Roman Mikulec, minister obrany Jaroslav Naď a minister zdravotníctva Marek Krajčí. Foto: TASR - Michal Svítok

Ekonomika je na rázcestí a podnikatelia čakajú, keď vstúpia do platnosti vládou deklarované opatrenia a začnú sa realizovať, uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Bratislava 26. marca (TASR) – Najväčší zamestnávatelia na Slovensku združení v Klube 500 privítali prvé opatrenia na podporu podnikateľov, ktoré v stredu (25. 3.) predstavila vláda. Firmy však upozornili, že vláda mala konať už skôr. Ekonomika je na rázcestí a podnikatelia čakajú, keď vstúpia do platnosti vládou deklarované opatrenia a začnú sa realizovať, uviedol pre TASR výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová 21. marca.

"Nemecko aj Rakúsko začalo pristupovať k opatreniam pri oveľa vyššom počte infikovaných osôb v krajine, teda oveľa neskôr ako Slovensko, avšak boli schopní ich prijať a zrealizovať, naopak, oveľa skôr ako my," upozornil Gregor.

Zamestnávatelia zdôraznili, že štát by mal plošne odškodňovať všetky podnikateľské subjekty, ktoré z rozhodnutia štátu stoja alebo nemajú objednávky, alebo im vypadli dodávky surovín. "Teda podnikateľ, ktorý je zasiahnutý z akéhokoľvek dôvodu krízou, bude mať nárok na príspevok od štátu bez ohľadu na veľkosť podniku. Lebo taký istý je dosah na malého podnikateľa a živnostníka ako na veľký podnik," uviedol Gregor.

Klubu 500 sa nepáči, že štát nebude straty a náklady na zamestnancov, ktoré vznikli v dôsledku pandémie, kompenzovať spätne. Ak vláda nebude kompenzovať straty firmám, tisícky ľudí skončia podľa zamestnávateľov na úradoch práce a náklady na nich bude musieť znášať štát. "Je škoda, že štát na krízu reaguje až v čase krízy. Po príprave protikrízových opatrení sme totiž volali už v čase, keď sa začala ekonomika ochladzovať, netušiac, že nás postretne oveľa horšia situácia o niekoľko mesiacov neskôr," dodal Klub 500.