Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Klub 500: Podmienenie dochádzky do práce testovaním je neprijateľné

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Podnikatelia združení v klube upozornili, že ak sa dá cieľ dosiahnuť inými primeranejšími opatreniami s menšími dôsledkami, majú sa využiť tie.

Bratislava 3. februára (TASR) – Na pravidelné plošné testovanie zamestnancov na týždennej báze nie je dôvod, chýbajú zdravotníci, dostatok mobilných odberných miest, ako aj digitálny objednávkový a informačný systém. Podmienka dochádzania do práce iba s negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní je neprijateľná, uviedol v stredu Klub 500. Slovensko sa od pondelka (8. 2.) bude riadiť COVID automatom, ktorý testovanie v čiernej a bordovej fáze vyžaduje.

"V tejto súvislosti Klub 500 poukazuje na ústavné princípy proporcionality (primeranosti), ktoré znamenajú, že obmedziť práva a slobody možno, len ak je to nevyhnutné a primerané cieľu," uviedol Klub 500. Podnikatelia združení v klube upozornili, že ak sa dá cieľ dosiahnuť inými primeranejšími opatreniami s menšími dôsledkami, majú sa využiť tie. "Opatrenia majú byť vhodné, potrebné a primerané. Z pohľadu Klubu 500 je zavedenie podmienky pravidelného plošného testovania v rozpore s ústavným princípom proporcionality," uviedli zamestnávatelia.

Klub 500 zdôraznil, že nie je proti testovaniu ako takému. Firmy zabezpečujú testovanie svojich zamestnancov na dobrovoľnej báze už od leta minulého roka. Klub 500 však žiada, aby bolo testovanie na Slovensku, tak ako v okolitých krajinách, dobrovoľné a aby k tomu štát vytvoril dostatočnú sieť testovacích kapacít. "Základným predpokladom epidemiologických opatrení musí byť vytvorenie a udržanie dostatočného počtu testovacích kapacít až do celkového ukončenia pandémie ochorenia COVID-19 na dobrovoľné testovanie pre obyvateľov v blízkosti ich miesta bydliska, výkonu práce, prípadne v blízkosti športovísk," uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Podnikatelia upozornili na dôležitosť prevencie v boji proti pandémii nového koronavírusu. Vláda by podľa ich mala namiesto zákazov robiť osvetu pre obyvateľov, ako si posilňovať imunitu, mala by vyzývať na pobyt v prírode, otvoriť športové areály, mohla by obyvateľom distribuovať výživové doplnky a vitamíny a hlavne by mala zrušiť "nezmyselné zákazy". Klub 500 doručil členom vlády svoje návrhy, ktoré nazval Desatoro pre zásadné zlepšenie situácie na Slovensku.