Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kmeť: Čínsky investor má záujem o prekladisko na trati v SR

Na snímke prekladisko a železničná stanica v Čiernej nad Tisou. Foto: TASR/Roman Hanc

Ako možné miesto logistického parku prichádza do úvahy prekladisko pri Košiciach, kde sa končí širokorozchodná trať z východu.

Trebišov 16. júla (TASR) – Slovensko je v hre o veľkú investíciu čínskej spoločnosti, ktorá má záujem o prekladisko tovarov z vlakov zo širokorozchodnej trate. "Úmysel čínskej strany je vybudovať logistický park na Slovensku, kde by sa preložilo ročne až milión kontajnerov," uviedol vo štvrtok pre TASR štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Jaroslav Kmeť počas pracovného výjazdu v Trebišove.

Čínska strana prejavovala podľa neho o takýto projekt už dlhšie záujem, aktuálne sa dostáva do konkrétnejšej fázy. "Mali by sme investorovi aj dať nejaké záruky štátu, že to bude strategická investícia, ukázať mu priestory, kde by mohol investovať, a zaviazať sa potom, že možno zmodernizujeme ten kúsok širokorozchodnej trate z Čiernej nad Tisou do Košíc, respektíve na to územie, kde by sa ten park vybudoval," povedal Kmeť.

S projektom by bol podľa neho spojený aj záväzok čínskej strany presmerovať na takéto prekladisko časť vlakov smerujúcich do Európy. "Z Číny smeruje do Európy vyše 3000 vlakov ročne a Slovensko má z týchto vlakov len pol percenta," poukázal Kmeť s tým, že s tranzitom a prekládkou sú spojené aj poplatky. "Snažíme sa tú investíciu dotiahnuť do konca," dodal.

Ako možné miesto logistického parku podľa neho do úvahy prichádza prekladisko pri Košiciach, kde sa končí širokorozchodná trať z východu, ale počítať treba aj s inou záložnou lokalitou. Štátny tajomník aj v tejto súvislosti navštívi v piatok (17. 7.) železničnú stanicu v Čiernej nad Tisou, terminál kombinovanej dopravy Dobrá a Hanisku pri Košiciach.