Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Knot:ECB možno bude musieť viackrát zvýšiť sadzby o 50 bázických bodov

Na archívnej snímke z 9. júna 2022 Christine Lagarde (vpravo), Klaas Knot (druhý vpravo) a Luis de Guindos (vľavo). Foto: TASR / AP

Rada guvernérov ECB po skončení svojho posledného zasadnutia (9. 6.) ohlásila začiatok normalizácie menovej politiky.

Amsterdam 19. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) možno bude musieť niekoľkokrát zvýšiť úrokové sadzby o 50 bázických bodov, uviedol člen Rady guvernérov a šéf holandskej centrálnej banky Klaas Knot.

ECB bude musieť sprísňovať menovú politiku agresívnejšie, ak bude jadrová inflácia pokračovať v raste, uviedol Knot v rozhovore pre holandskú rozhlasovú stanicu BNR. Knot očakáva, že ECB v najbližších mesiacoch zvýši úrokové sadzby celkovo o 200 bázických bodov.

"Potom sa budeme musieť pozrieť, či to stačí na zníženie inflácie v stredno až dlhodobom horizonte späť na 2 %." Ak toto sprísnenie menovej politiky nebude dostatočné, ECB bude podľa Knota musieť pokračovať vo zvyšovaní sadzieb.

Rada guvernérov ECB po skončení svojho posledného zasadnutia (9. 6.) ohlásila začiatok normalizácie menovej politiky. ECB signalizovala, že v júli zvýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov, a potom opäť v septembri, pričom ak sa inflačné vyhliadky nezlepšia, začne menovú politiku sprísňovať agresívnejšie.

Knot už v utorok (14. 6.) povedal v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde, že septembrové zvýšenie sadzieb môže byť aj vyššie než o 50 bodov.