Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Koalícia podľa Fica nerieši zásadné témy, Kremský hovorí o zastieraní

Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico (SMER-SD) počas 60. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 15. marca 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Fico je presvedčený, že témy energií, najmä zemného plynu a ropy, a zdražovania, sú aktuálne najvýznamnejšími, ktoré na Slovensku treba riešiť.

Bratislava 16. marca (TASR) – Vládna koalícia odmieta rokovať o zásadných témach, z parlamentu sa stal akýsi obslužný aparát vlády. Vyhlásil to v stredu líder Smeru-SD Robert Fico po tom, ako plénum Národnej rady (NR) SR neschválilo program mimoriadnej schôdze o energetických záujmoch. Predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) si myslí, že ide o "zastierací manéver" Fica na zakrytie toho, čo Smer-SD v minulosti zanedbal.

"Národná rada napriek tomu, že sa stretáva a že prijíma nejaké rozhodnutia, je prakticky znefunkčnená, pretože vládna koalícia odmieta rokovať o zásadných spoločenských, politických, hospodárskych, ekonomických, finančných a sociálnych témach. Z národnej rady sa stal nejaký obslužný aparát pre vládu SR," tvrdí Fico.

Je presvedčený, že témy energií, najmä zemného plynu a ropy, a zdražovania, sú aktuálne najvýznamnejšími, ktoré na Slovensku treba riešiť. Vláda však podľa jeho slov dala pokyn, aby koalícia neodsúhlasila program schôdze, ktorú inicioval Smer-SD. "Len sme chceli zastaviť, do slova a do písmena, diverznú činnosť predsedu vlády Hegera a prezidentky Čaputovej, pokiaľ ide o zastavenie dodávok plynu a ropy na územie Slovenskej republiky," skonštatoval Fico s tým, že Slovensko je odkázané na dovoz týchto surovín.

Kremský tvrdí, že ide o "ďalší zastierací manéver" Fica. "Vykrikovaním a obviňovaním vlády z nejakých vecí nemožno zakryť to, čo Smer dlhé roky zanedbával, zneužíval," dodal. Pripustil, že Slovensko je závislé od ruských surovín. Tvrdenie, že vláda chce okamžite odstrihnúť Slovensko od dodávok energií z Ruska, je však podľa neho "slamený panák". "Nikto nehovorí o okamžitom odstavení, to sa ani nedá," skonštatoval. Vláda aj EÚ podľa neho hovoria len o spustení krokov, ktoré znížia závislosť od týchto dodávok surovín v budúcnosti.

Slovensko by podľa neho malo mať jasný akčný plán, ako znížiť závislosť a znížiť spotrebu energií. Množstvo energie sa podľa Kremského dá ušetriť tým, že "zapcháme diery, ktorými nám energia uniká". Bude tlačiť na ministerstvo hospodárstva, aby takýto akčný plán vypracovalo.

Vláda zároveň podľa Fica nerobí nič ani so nežiaducim cenovým vývojom potravín či energií. Smer-SD žiadal tiež bezodkladné zabezpečenie cenovej kontroly predajcov pohonných látok a obchodných reťazcov.

Fico zároveň avizoval, že sa pokúsia odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ak sa potvrdia informácie o gastrozákazke na východnom Slovensku. Poukázal pritom na to, že bratislavská firma dostala zákazku na dodanie jedla na východné Slovenska. Pýtal sa pritom, či na východnom Slovensku nie sú "vývarovne", ktoré dokážu zabezpečiť stravu priamo na mieste.