Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Kodak plánuje predať ďalšie divízie, medzi nimi aj výrobu kinofilmov

Sídlo výrobného závodu firmy Kodak v americkom Rochesteri na archívnej snímke z 6. januára 2012. Americký výrobca fotoaparátov a fotografického materiálu Eastman Kodak, ktorý patril medzi priekopníkov v oblasti výroby fotografických filmov, podal na súde v New Yorku žiadosť o ochranu pred veriteľmi. Foto: TASR/AP

Podľa The British Journal of Photography však najnovšie plány Kodaku predstavujú veľmi nepríjemnú správu pre svet profesionálnej fotografie.

Rochester 24. augusta (TASR) - Americká spoločnosť Eastman Kodak, ktorá začiatkom roka vyhlásila bankrot, oznámila, že plánuje predať aj divízie, ktoré si pôvodne chcela ponechať. Ide o kinofilmy, komerčné skenery a fotokiosky.

Spoločnosť už skôr zastavila výrobu digitálnych fotoaparátov a kamier s cieľom znížiť straty po tom, ako v januári podala žiadosť o ochranu pred veriteľmi. Ďalšie financie sa snažila získať prostredníctvom predaja viac než 1100 patentov. Kupca chcela oznámiť už minulý týždeň, avšak dodala, že "rokovania pokračujú" a k dohode nemusí dôjsť.

Dôvodom je, že aj keď firmy Apple a Google pôvodne informovali, že si budú pri kúpe patentov Kodaku konkurovať, podľa denníka Wall Street Journal sa spojili do konzorcia a navyše sa k nim pridali aj Samsung, LG, HTC a iné firmy. Tým, že si nebudú konkurovať, tak výrazne znížia cenu patentového portfólia Kodaku. Denník odhaduje, že ponuková cena patentového portfólia by tak mohla dosiahnuť len 500 miliónov USD (399,78 milióna eur). To je výrazne menej než 2,6 miliardy USD, čo je cena, s ktorou za svoje patenty predbežne počítal Kodak.

Spoločnosť sa preto rozhodla, že predá ďalšie divízie vrátane výroby kinofilmov. Firma v oficiálnom oznámení uviedla, že kupca by chcela nájsť do polovice budúceho roka. Verí, že predaj týchto aktív, ako aj ďalšie kroky na zníženie nákladov jej umožnia dostať sa v roku 2013 spod bankrotovej ochrany.

Podľa The British Journal of Photography však najnovšie plány Kodaku predstavujú veľmi nepríjemnú správu pre svet profesionálnej fotografie. Ako dodal, mnohí profesionálni fotografi totiž stále využívajú pri svojej práci klasický film.