Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

KOF: Vyhliadky švajčiarskej ekonomiky sa zlepšili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poukázali na to najnovšie výsledky kľúčového prieskumu švajčiarskeho ekonomického inštitútu KOF.

Bern 30. decembra (TASR) - Vyhliadky švajčiarskej ekonomiky sa zlepšili. Poukázali na to najnovšie výsledky kľúčového prieskumu švajčiarskeho ekonomického inštitútu KOF. Informoval o tom server RTTNews.

KOF v piatok uviedol, že jeho hlavný ukazovateľ vývoja ekonomiky na najbližšie obdobie zaznamenal v decembri rast, prvý za posledných šesť mesiacov. Takzvaný barometer vývoja ekonomiky vzrástol v decembri na 92,2 bodu oproti novembrovej hodnote 89,5 bodu, ktorá bola revidovaná nahor z pôvodnej úrovne 89,2 bodu.

Výsledky za december boli lepšie aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Tí počítali s rastom barometra na 90,5 bodu. Relatívne silný rast barometra signalizuje zlepšenie situácie v prvých mesiacoch budúceho roka.

Z jednotlivých indikátorov podporili vyhliadky švajčiarskej ekonomiky tie z výrobného sektora. V rámci tohto sektora výhľad ťahali ukazovatele hodnotiace vyhliadky zamestnanosti a situácie podnikov. Okrem nich k zvýšeniu hodnoty barometra prispeli aj indikátory sledujúce výrobné kapacity a pozíciu v oblasti konkurencieschopnosti.