Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kolaps v leteckej doprave ohrozuje 46 miliónov pracovných miest

Na archívnej snímke z 25. marca 2020 lietadlá americkej leteckej spoločnosti American Airlines na medzinárodnom letisku v Phoenixu. Americká letecká spoločnosť American Airlines pohrozila, že zruší časť objednávky na uzemnené lietadlá 737 MAX od Boeingu, ak jej výrobca nepomôže so zafinancovaním kontraktu. Finančné možnosti aerolínií totiž znížila pandémia nového koronavírusu, ktorá spôsobila dočasné zastavenie leteckej dopravy. Foto: TASR/AP

Veľký počet expertov v tomto sektore predpokladá, že k zotaveniu v leteckej doprave na úroveň spred pandémie nedôjde skôr ako v roku 2024.

Ženeva 30. septembra (TASR) - Kolaps v leteckej doprave pre pandémiu nového koronavírusu môže viesť k strate takmer 46 miliónov pracovných miest vo svete. Poukazuje na to najnovšia správa Akčnej skupiny pre leteckú dopravu (ATAG).

Podľa ATAG kolaps v leteckej doprave v dôsledku pandémie môže (minimálne na určitý čas) zrušiť viac než polovicu z celkovo 88 miliónov pracovných miest, ktoré sú závislé od leteckej dopravy. Veľký počet expertov v tomto sektore predpokladá, že k zotaveniu v leteckej doprave na úroveň spred pandémie nedôjde skôr ako v roku 2024.

Len v rámci samotnej leteckej dopravy, v aerolíniách, na letiskách či vo firmách zameraných na produkciu dopravných lietadiel, môže prísť o prácu do začiatku budúceho roka zhruba 4,8 milióna ľudí, uvádza sa v správe ATAG, ktorá vychádza z analýz Oxford Economics. Ďalších 26 miliónov pracovných miest by mohlo zaniknúť v cestovnom ruchu prepojenom s leteckou dopravou. Zvyšných približne 15 miliónov pozícií môže zaniknúť vo firmách, ktorých tovar a služby sú závislé od leteckej dopravy a zamestnancov v tomto sektore.