Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kollár:Pracovná skupina má pripraviť možnosti skvalitnenia stravovania

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan, predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár a poslanec NR SR Patrick Linhart počas tlačovej konferencie na tému "Zlepšenie kvality potravín v školách, v nemocniciach, v domovoch sociálnych služieb a v obchodoch" 22. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Podľa Linharta nie je možné, aby pri súčasnej inflácii mohli stravovacie zariadenia nakupovať zdravé, lokálne slovenské potraviny.

Bratislava 22. júna (TASR) - Návrhy možností, ako by lokálni výrobcovia mohli zásobovať zdravými potravinami školy, nemocnice a domovy sociálnych služieb (DSS), by mala počas najbližších mesiacov pripraviť pracovná skupina. Jej vznik oznámil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO), ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom (nominant OĽANO) a poslancom Patrickom Linhartom (Sme rodina).

"Na ministerstve pôdohospodárstva máme rozpracovanú stratégiu lokálnych odbytových vertikál. Chceme na pôdoryse tzv. zeleného obstarávania, podporovaného EÚ, nájsť spôsob, ako dostať čo najviac slovenských potravín do škôl, DSS a nemocníc," priblížil Vlčan.

Podľa Linharta nie je možné, aby pri súčasnej inflácii mohli stravovacie zariadenia nakupovať zdravé, lokálne slovenské potraviny. "Vzniká preto pracovná skupina, ktorá bude mať za úlohu cez toto leto zosumarizovať a v septembri predložiť opatrenia, ako riešiť súčasnú situáciu," doplnil koaličný poslanec.

"Chceme, aby sa naše deti v školách kvalitne a zdravo stravovali a pokiaľ možno, aby konzumované potraviny pochádzali zo Slovenska. Toto je ekologický, zdravotný, sociálny, školský a spravodlivý projekt," doplnil Matovič.