Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Komisia po vypočutí odporučila vláde oboch kandidátov na predsedu ÚVO

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Do výberového konania na predsedu ÚVO sa pôvodne prihlásili štyria kandidáti. Dvaja z nich však v stanovenom termíne nepredložili potvrdenie o bezpečnostnej previerke na stupeň tajné.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Výberová komisia, ktorá v piatok vypočúvala a hodnotila kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), neurčila ich finálne poradie. Vláde nakoniec odporučila obidvoch kandidátov, ktorý sa vypočutia zúčastnili, Petra Kuboviča a Tomáša Lepieša. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Do výberového konania na predsedu ÚVO sa pôvodne prihlásili štyria kandidáti. Dvaja z nich však v stanovenom termíne nepredložili potvrdenie o bezpečnostnej previerke na stupeň tajné. Na verejné vypočutie preto boli prizvaní len zostávajúci dvaja.

Ich verejné vypočutie sa uskutočnilo v piatok na pôde ÚV SR. Predsedom výberovej komisie bol vedúci úradu Július Jakab, jej členmi boli zástupcovia štátnych inštitúcií či predstavitelia neziskového sektora. Komisia udeľovala body za prezentáciu, projekt a odpovede na otázky.

"Na základe súčtu dosiahnutých bodov pridelených členmi výberovej komisie a určenia poradia jednotlivými členmi komisie podľa odovzdaných hárkov, vyhotovil predseda výberovej komisie sumárny hodnotiaci hárok," priblížil úrad vlády s tým, že po sčítaní bodov skončil na 1. mieste Tomáš Lepieš s rozdielom jedného bodu (859 ku 858). Naopak, pri hodnotení poradia kandidátov v hodnotiacich hárkoch skončil na 1. mieste Peter Kubovič v pomere hlasov 5 ku 4.

"Výberová komisia neurčila finálne poradie, ale rozhodla, že vláde Slovenskej republiky odporučí oboch kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie," dodal úrad vlády.

ÚVO bol zriadený 1. januára 2000 ako nezávislý ústredný orgán štátnej správy. Na jeho čele je predseda, ktorého na návrh vlády volí a odvoláva Národná rada (NR) SR. Funkčné obdobie predsedu je päťročné.