Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

Komora mimovládok zriadila krízový štáb pre neziskový sektor

Na archívnej snímke Andrea Cocherová. Foto: TASR - Andrej Galica

Medzi hlavné ciele KKŠNS patrí napríklad identifikovanie legislatívnych a finančných obmedzení, ktorým v súčasnosti čelia mimovládne neziskové organizácie.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Komora mimovládnych neziskových organizácií (MNO) Rady vlády (RV) SR pre MNO zriadila v reakcii na súčasnú situáciu spojenú so šírením ochorenia COVID-19 Koordinačný krízový štáb neziskového sektora (KKŠNS). TASR o tom informovala členka Komory MNO RV SR pre MNO a výkonného výboru štábu Andrea Cocherová.

"Viac ako inokedy pociťujeme potrebu rýchlej a presnej výmeny informácií v občianskom prostredí, ako aj s verejným sektorom, identifikácie kľúčových dosahov krízy na neziskový sektor. Zároveň s príchodom novej vlády očakávame sfunkčnenie a vylepšenie vzťahov medzi štátom a občianskou spoločnosťou, k čomu chceme aktívne prispieť," vysvetlil člen Komory MNO RV SR pre MNO a výkonného výboru štábu Boris Strečanský.

Súčasná pandémia podľa Cocherovej mení zásadným spôsobom sociálny a ekonomický kontext slovenskej spoločnosti s ťažko odhadnuteľnými dôsledkami. "Aktivity mimovládnych neziskových organizácií sú dnes zacielené najmä na zraniteľné skupiny - seniorov, osamelých ľudí v izolácii, pacientov, zdravotne znevýhodnených, zdravotníkov, Rómov, týraných, ale aj na učiteľov, rodičov či deti," uviedla Cocherová s tým, že mimovládne neziskové organizácie pomáhajú pri nákupoch, vzdelávaní, dezinfekcii priestorov, šití rúšok, poskytujú psychickú, sociálnu aj právnu pomoc, prichádzajú s inovatívnymi riešeniami či mobilizujú finančné a ľudské zdroje v podobe zbierok a dobrovoľníctva.

Medzi hlavné ciele KKŠNS patrí napríklad identifikovanie legislatívnych a finančných obmedzení, ktorým v súčasnosti čelia mimovládne neziskové organizácie. Mnohé z nich sa podľa Cocherovej ocitli v situácii, keď na jednej strane plnia nezastupiteľnú úlohu v pomoci spoločnosti, na druhej strane výpadok finančných príjmov ohrozuje ich ďalšiu existenciu – už je zrejmé, že súčasná situácia bude mať negatívny dosah aj na príjmy z poukázania dvoch percent dane, ktoré tvoria výraznú časť finančných prostriedkov neziskového sektora.

"V permanentnom krízovom štábe považujeme úlohu mimovládnych organizácií a neformálnych občianskych iniciatív za kľúčovú. Prinášajú inovácie, flexibilitu, zahraničné skúsenosti z porovnateľných situácií a myslia na tých, ktorí sú krízou zasiahnutí ťažko, no bez svojho pričinenia. Dopĺňajú činnosť verejného sektora, a preto podporujeme partnerstvo," priblížil expert na občiansku spoločnosť a zástupca permanentného krízového štábu Andrej Schulz. Dodal, že plánujú spustiť aj mapu všetkých neštátnych iniciatív, aby videli rozsah neštátnych aktivít a podporili ich prepájanie navzájom a s verejným sektorom.