Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Komora víta vládne predĺženie odvodovej úľavy pre potravinárov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Komora je pripravená navrhovať ďalšie opatrenia na rozvoj výroby potravín na Slovensku a aktívne sa zapájať do diskusií vedúcich k zvýšeniu konkurencieschopnosti slovenských potravinárskych podnikov.

Bratislava 11. januára (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) víta predĺženie tzv. odvodovej úľavy pre potravinárske podniky, ktoré na svojom stredajšom (10. 1.) zasadnutí odsúhlasila vláda SR. Uviedla to riaditeľka komory Jana Venhartová, v reakcii na vládnym kabinetom schválenú novelu zákona o sociálnom poistení.

"PKS sa v minulých týždňoch opakovane vyjadrila, že odvodovú úľavu víta ako vhodnú pomoc pre potravinárov na stabilizáciu cien potravín. Roky voláme po systémovej podpore potravinárskeho odvetvia a odvodová úľava sa osvedčila ako vhodný nástroj pre všetky potravinárske odvetvia," zdôraznil prezident PKS Daniel Poturnay.

PKS je zároveň pripravená navrhovať ďalšie opatrenia na rozvoj výroby potravín na Slovensku a aktívne sa zapájať do diskusií vedúcich k zvýšeniu konkurencieschopnosti slovenských potravinárskych podnikov.

Z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý 10. januára schválila vláda, vyplýva, že obdobie uplatňovania si tzv. odvodovej úľavy pre potravinárov sa môže predĺžiť do 30. júna 2024. Okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore, ktorí si môžu túto daňovú úľavu uplatniť, sa takisto môže rozšíriť.