Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Na Slovensku štartuje projekt zameraný na ochranu duševných práv

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Realizácia projektu je naplánovaná na 16 mesiacov a jeho celkový rozpočet je 165 170 eur, z toho ERDF príspevok je 140 394,50 eura.

Zvolen 5. marca (TASR) - S cieľom pomôcť najmä malým a stredným firmám orientovať sa v problematike duševného vlastníctva, štartujú v týchto dňoch slovenské a maďarské obchodné a priemyselné komory nový cezhraničný projekt zameraný na priemyselné vlastníctvo a jeho ochranu. Má zlepšiť znalosti firiem o svojich predmetoch priemyselného vlastníctva a tým prispieť k jeho lepšej ochrane a využitiu.

"Obchodné a priemyselné komory Slovenska a Maďarska budú v rámci realizácie projektu vyvíjať a následne poskytovať novú unikátnu online internetovú aplikáciu zameranú na prediagnostiku priemyselných práv pre podniky a jednotlivcov," uviedla pre TASR riaditeľka regionálnej Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v Banskej Bystrici Marína Spírová.

Keďže aplikácia bude dvojjazyčná, slovensko-maďarská, využívať ju budú môcť rovnako slovenské ako aj maďarské firmy či jednotlivci. "Pracovníci komôr budú v rámci projektu vyškolení na poskytovanie konzultačno-poradenských služieb v oblasti priemyselnoprávnej ochrany, takže podnikatelia budú môcť v každej z partnerských komôr získať informácie o tom, ako môže priemyselné vlastníctvo zlepšiť rozvoj ich firiem," priblížila Spírová.

Projekt s názvom Cezhraničný nástroj na prediagnostiku priemyselného vlastníctva je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) v rámci slovensko-maďarského cezhraničného programu Interreg V-A Slovensko-Maďarsko. Projekt realizuje banskobystrická regionálna komora SOPK v spolupráci s regionálnou komorou SOPK v Košiciach a obchodnými a priemyselnými komorami maďarských regiónov Nograd, Heveš a Boršod-Abov-Zemplín. Realizácia projektu je naplánovaná na 16 mesiacov a jeho celkový rozpočet je 165.170 eur, z toho ERDF príspevok je 140.394,50 eura.