Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Kompetencie územného plánovania a výstavby by mal prevziať nový úrad

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO), premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas rokovania vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyplýva to z novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, ktorý v stredu schválil kabinet Eduarda Hegera (OĽANO).

Bratislava 30. júna (TASR) - Kompetencie Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR na úseku územného plánovania, výstavby a vyvlastnenia by mal prevziať nový ústredný orgán štátnej správy Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR. Ten by mal mať aj vertikálnu štruktúru podriadených úradov a právomoc doterajších stavebných úradov by mala prejsť na jeho pracoviská v regiónoch. Vyplýva to z novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, ktorý v stredu schválil kabinet Eduarda Hegera (OĽANO).

Cieľom návrhu zákona je v súvislosti s návrhom rekodifikácie stavebného zákona zriadiť nový ostatný ústredný orgán štátnej správy Úrad pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky, ktorý prevezme kompetencie Ministerstva dopravy a výstavby SR na úseku územného plánovania, výstavby a vyvlastnenia,“ uvádza sa v schválenom materiáli.

Centrálne bude podľa novely povoľovanie stavieb riadiť novozriadený úrad, ktorý bude aj špecializovaným stavebným úradom pre niektoré stavby a právomoc doterajších stavebných úradov, ktorým sú obce, prejde na jeho pracoviská v regiónoch.

Pri novom úrade by mal pôsobiť aj poradný orgán pre územné plánovanie, v ktorom budú zastúpené profesijné stavovské organizácie spracovateľov územnoplánovacích dokumentácií, samospráv, ako aj zástupcov obstarávateľov a univerzít architektonického a urbanistického zamerania. Pokiaľ novelu zákona schváli aj Národná rada SR, mala by podľa tohto návrhu platiť od začiatku budúceho roka.