Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Komplexná výmena vedenia obmedzí dodávky elektriny v D. Marikovej

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Odstávky sa týkajú asi 100 domácností. Elektromontéri postupne vymenia 30 pôvodných drevených stĺpov za nové betónové a pridajú aj päť oceľových stožiarov a úsekový vypínač.

Dolná Mariková 7. októbra (TASR) – Obyvatelia dolnomarikovskej miestnej časti Besné v Považskobystrickom okrese musia zniesť niekoľkotýždňové výpadky v dodávke elektrickej energie. Dôvodom je komplexná výmena takmer trojkilometrového vzdušného vedenia vysokého napätia. TASR o tom informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Odstávky sa týkajú asi 100 domácností. Elektromontéri postupne vymenia 30 pôvodných drevených stĺpov za nové betónové a pridajú aj päť oceľových stožiarov a úsekový vypínač. Keďže ide o komplexnú rekonštrukciu, vymenia aj vodiče. Vedenie bude bezpečnejšie na prevádzku a oveľa odolnejšie voči vonkajším vplyvom. Najväčším prínosom pre obyvateľov Besného bude menej výpadkov elektriny.

"Najväčšou výzvou projektu je mimoriadne ťažko prístupný terén, cez ktorý vedenie prechádza. Obzvlášť komplikované je dostať sa tam s potrebnou ťažkou technikou. Celkové náklady na realizáciu dosiahnu približne 160.000 eur. Najdôležitejšie práce potrvajú do začiatku novembra. Ak nenastanú mimoriadne komplikácie, obyvateľov čakajú posledné odstávky elektriny 2. a 3. novembra," doplnil Gejdoš.