Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Koncern EDF vyhral súdny spor s Európskou komisiou o štátnej pomoci

Foto: TASR/AP

Štát sa môže podľa sudcov správať ako spolumajiteľ podniku aj v prípade, keď podľa ekonomických kritérií investuje peniaze daňových poplatníkov.

Luxemburg 5. júna (TASR) - Francúzsky koncern Electricité de France (EDF) vyhral dnes súdny spor s Európskou komisiou (EK) o štátnu pomoc. Komisia pred časom rozhodla, že EDF musí vrátiť štátu 1,2 miliardy eur, ktoré vraj dostal neoprávnene.

Európsky súdny dvor potvrdil výrok Súdu prvého stupňa z roku 2009, že sa EK dopustila chyby a jej rozhodnutie vyhlásila za nulitné. Chyba spočívala v tom, že strážcovia konkurencieschopnosti v Európe neskúmali, či sa štát správal ako súkromný investor. Štát sa môže podľa sudcov správať ako spolumajiteľ podniku aj v prípade, keď podľa ekonomických kritérií investuje peniaze daňových poplatníkov. Podľa súdu by sa EK nemala vôbec zaoberať skúmaním takýchto záležitostí.

Francúzska vláda sa v roku 1997 vzdala výberu dane od EDF v hodnote 889 miliónov eur. Sumu poskytla firme ako svoj kapitálový vklad. EK neskôr k pôvodnej sume pripočítala aj úroky a EDF prinútila, aby štátu vrátil 1,2 miliardy eur.

Koncern EDF sa s podporou vlády odvolal. S rozhodnutím súdu nižšej inštancie pred troma rokmi nebola EK spokojná, ale dnes sa prípad definitívne skončil.