Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Koncern Rosnefť prvýkrát vyplatí dividendu z 9-mesačných výsledkov

Foto: TASR/AP

Význam dividend zo strany veľkých štátnych podnikov ako zdroja príjmov pre ruský štátny rozpočet v poslednom období výrazne vzrástol.

Moskva 14. novembra (TASR) - Ruský ropný koncern Rosnefť plánuje vyplatiť dividendu z hospodárskych výsledkov za deväť mesiacov. Dividenda v prepočte 3,5 miliardy eur by bola prvou takéhoto druhu v histórii firmy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Význam dividend zo strany veľkých štátnych podnikov ako zdroja príjmov pre ruský štátny rozpočet v poslednom období výrazne vzrástol. Invázia Ruska na Ukrajinu a následné západné sankcie totiž Kremeľ odstrihli od prakticky všetkých zahraničných zdrojov financovania.

V tomto roku mal pôvodne ruský štátny rozpočet zaznamenať prebytok, podľa posledných odhadov však vykáže deficit na úrovni 1,3 bilióna rubľov, čo predstavuje 0,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), uviedol Reuters. Na budúci rok sa podľa odhadov ministerstva financií zvýši rozpočtový deficit na viac než dvojnásobok, zhruba 3 bilióny rubľov (2 % HDP), podľa analytikov však môže dosiahnuť až 4,5 bilióna rubľov.

Rozhodnutie Rosnefti predstavuje prvé vyplatenie dividendy z 9-mesačného hospodárenia v histórii spoločnosti. Firma pôvodne vyplácala dividendu buď raz ročne alebo dvakrát za rok. Podľa výpočtov agentúry Reuters plán ropného koncernu zabezpečí pre rozpočet zhruba 216 miliárd rubľov, čo v prepočte predstavuje 3,6 miliardy USD (3,49 miliardy eur). Tento krok ešte musia schváliť akcionári a k vyplateniu by malo dôjsť na začiatku budúceho roka.

(1 EUR = 1,0308 USD)