Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

SlovakiaTech v Košiciach: Konferencia a veľtrh sa venuje technológiám

Druhý ročník inovačného a technologického veľtrhu a Medzinárodnej konferencie SlovakiaTech Forum-Expo 2019 v Košiciach, ktorá sa začala v utorok 8. októbra 2019. Na archívnej snímke expozícia Technickej univerzity v Košiciach na veľtrhu. Foto: TASR Roman Hanc

Cieľom je aj prezentácia vedeckého a inovačného potenciálu slovenských technologických firiem, informovali organizátori.

Košice 20. septembra (TASR) – Na technológie a inovácie je zameraná dvojdňová odborná konferencia a veľtrh SlovakiaTech Forum – Expo 2022, ktorá sa v utorok začala v Košiciach. Na 4. ročníku podujatia sa stretávajú odborníci zo Slovenska a zahraničia v oblasti inovácií, priemyslu, energetiky, dopravy, logistiky, životného prostredia či vzdelávania.

Cieľom je aj prezentácia vedeckého a inovačného potenciálu slovenských technologických firiem, informovali organizátori.

Slovensko je v inovačnom rebríčku Európskej komisie až na 23. mieste a patrí do poslednej skupiny inovátorov v EÚ. Za tento stav môže podľa štátnej tajomníčky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ingrid Brockovej dlhodobé podfinancovanie vedy, výskumu a inovácií, a ich roztrieštenosť medzi rezorty, ich organizácie a agentúry. "Väčšina susedných, nám porovnateľných krajín, či už v rámci V4, pobaltských krajín alebo Slovinsko, sú hodnotené lepšie, pričom situácia sa postupom rokov, žiaľ, nezlepšuje," uviedla na otvorení podujatia. Inovatívne firmy podľa nej ponúkajú excelentné riešenia, zviditeľňujú krajinu v zahraničí a posúvajú Slovensko. Posun vpred vidí len motivovaním, podchytením a využitím talentov.

Ako priblížil prezident SlovakiaTechu a bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov, tento ročník je venovaný téme dekarbonizácie v priemysle, energetike a doprave, vodíku, obnoviteľným zdrojom energie a udržateľnosti. "Svet musí rýchlejšie reagovať na zmeny klímy aj obmedzenú dostupnosť fosílnych zdrojov energie a som veľmi rád, že v Košiciach predstavíme aj slovenské bezemisné projekty ako prvú geotermálnu elektráreň alebo prvú vodifikovanú obec či pilotný projekt výroby zeleného vodíka na Slovensku," povedal.

Marek Trubač za organizátorov ďalej informoval, že návštevníci podujatia môžu uvidieť prvý slovenský vodíkový športový automobil Matador MH2, slovenský vírnik Nisus od spoločnosti Jokertrike alebo iBross - model mobilnej veže riadenia letovej prevádzky.