Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Investičné stimuly môžu nepriamo brzdiť modernizáciu podnikov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pojem Priemysel 4.0 v súčasnosti označuje inteligentné výrobné postupy, ktoré podľa predstaviteľov Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyslovej komory prinášajú pre hospodárstvo veľké príležitosti.

Nitra 10. decembra (TASR) – Robotizácia a digitalizácia spolu so vzájomným prepojením výrobných procesov je podľa odborníkov štvrtým stupňom priemyselnej revolúcie, ktorá vo svete prebieha od vynájdenia parného stroja. Pojem Priemysel 4.0 v súčasnosti označuje inteligentné výrobné postupy, ktoré podľa predstaviteľov Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyslovej komory (SNOPK) prinášajú pre hospodárstvo veľké príležitosti.

Ako upozornila riaditeľka Oddelenia trhového a právneho poradenstva SNOPK Katarína Getliková, Slovensko v tomto smere za okolitými krajinami zaostáva. Aj preto komora zorganizovala konferenciu, ktorá dnes v Nitre umožnila slovenským podnikom získať čo najviac informácií o najnovších trendoch v modernizácii výroby, logistiky a v ďalších priemyselných procesoch. Niekoľko desiatok firiem zo Slovenska i zahraničia tak mohlo získať informácie o zavádzaní automatizácie a digitalizácie do výroby a o najmodernejších trendoch v rámci Priemyslu 4.0.

"Ide o konferenciu, ktorá vlastne vznikla v Nemecku pred niekoľkými rokmi a snažíme sa týmto podujatím priblížiť pojem Priemysel 4.0 a všetko čo s ním súvisí aj slovenským podnikateľom. Ide o to, že už dnes dochádza k vzájomnému prepojovaniu dát či využívaniu robotov. Je to teda o tom, ako sa výrobné a ďalšie procesy, ktoré prebiehajú vo firmách digitalizujú a zjednodušujú," vysvetlila Getliková.

Podľa jej slov Slovensko za svetom v tejto oblasti stále zaostáva. Kým u nás vlani do podnikov predalo okolo 500 robotov, v susednom Česku to bolo približne päťkrát toľko. "Jedna z príčin môže byť aj v tom, že štát poskytuje investičnú pomoc, ktorá je zameraná na tvorbu zamestnanosti. Tak sa podniky niekedy viažu skôr na vytváranie pracovných miest a sú nútené menej zakomponovať tieto moderné, efektívnejšie systémy do praxe, pretože cieľom je, aby tam bolo čo najviac pracovníkov," skonštatovala Getliková. Ako však zdôraznila, Priemysel 4.0 nesleduje prioritne vylúčenie človeka z pracovného procesu. "Nejde o to, aby sa úplne eliminoval, ale aby sa zapojil, len iným spôsobom. Aby bol človek využitý efektívnejšie a skôr pre vyššie pracovné pozície," povedala.

Na to, aby sa zaostávanie Slovenska za okolitými krajinami spomalilo, slúžila aj dnešná konferencia a ďalšie aktivity, ktoré robí SNOPK. Pomôcť však podľa Getlikovej môže aj štát. Napríklad nemecká spolková vláda je pripravená poskytnúť na podporu výskumu a inovácií v priemysle 100 miliónov eur. "Slovensko je v porovnaní s vyspelými krajinami pozadu. Určite by sa štátna pomoc mala preorientovať na to, aby takéto systémy a takéto riešenia boli viac podporované, aby sa teda štát prispôsobil tomuto vývoju. Oveľa viac ako doteraz," doplnila.