Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Konglomerát Tata vybuduje britskú továreň na batérie v Somersete

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vlastník automobilky Jaguar Land Rover (JLR) investuje 4 miliardy libier (4,68 miliardy eur) do továrne neďaleko Bridgwater v Somersete.

Londýn 28. februára (TASR) - Indický konglomerát Tata v stredu oficiálne oznámil, že svoju britskú gigatováreň na batérie vybuduje v Somersete. TASR o tom informuje na základe správy BBC.

Vlastník automobilky Jaguar Land Rover (JLR) investuje 4 miliardy libier (4,68 miliardy eur) do továrne neďaleko Bridgwater v Somersete. Pôjde o najväčší závod na výrobu batérií pre elektrické vozidlá na britských ostrovoch.

Vláda v Londýne už predtým avizovala výstavbu továrne na výrobu batérií v Spojenom kráľovstve, ale toto je prvé oficiálne zverejnenie lokality. Očakáva sa, že v novom závode vznikne 4000 pracovných miest a tisíce ďalších v dodávateľskom reťazci.

Tata chce s výrobou batérií v Británii začať v roku 2026. Agratas, globálna divízia batérií konglomerátu Tata, potvrdila, že postaví továreň, svoju prvú mimo Indie, v Gravity Smart Campus v Puritone. Agratas bude prvým nájomcom na pozemku a zaberie približne 50 % pôdy.

Gigatováreň by sa mala podieľať takmer polovicou na predpokladanej výrobnej kapacite batérií potrebnej pre britský automobilový sektor.

Továreň bude vyrábať 40 GWh batériových článkov ročne, čo stačí pre približne 500.000 osobných vozidiel. Bude jednou z najväčších v Európe a spočiatku bude vyrábať batérie pre vozidlá JLR, ako sú Range Rover, Defender a značku Jaguar.

V pláne je však zásobovanie aj iných výrobcov automobilov, ako aj výroba komerčných zásobníkov energie.

(1 EUR = 0,85548 GBP)