Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Najviac vzoriek DNA konského mäsa v potravinách našli vo Francúzsku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zdroje z EK uviedli, že vo Francúzsku z 353 uskutočnených testov bolo 47 označených ako pozitívny nález konského DNA v potravinách považovaných za hovädzie mäso.

Brusel 16. apríla (TASR) - Vo Francúzsku bolo objavených najviac vzoriek konského mäsa v potravinách označených ako hovädzie, upozornila dnes Európska komisia (EK), ktorá po vypuknutí škandálu s konským mäsom vyzvala členské štáty EÚ na podrobné testovanie rizikových potravín.

Podľa prvej správy EK vo Francúzsku bolo následkom testov DNA objavených najviac pozitívnych prípadov nelegálneho výskytu konského mäsa v potravinách zo všetkých členských krajín. V praxi to znamená, že bol zaznamenaný jeden pozitívny nález na osem odobratých vzoriek.

Zdroje z EK uviedli, že vo Francúzsku z 353 uskutočnených testov bolo 47 označených ako pozitívny nález konského DNA v potravinách považovaných za hovädzie mäso.

Komisia vyzvala členské štáty únie, aby za pomoci financovania zo zdrojov EÚ do polovice apríla predstavili prvotné správy o potravinových testoch na výskyt konského mäsa.

Zatiaľ však do Bruselu dorazili výsledky iba z 11 krajín. Podľa nich v Nemecku z 867 kontrolovaných vzoriek zistili 29 vzoriek konského mäsa a v Británii po 150 vykonaných testoch prítomnosť konského mäsa nezistili.

Európska komisia by mala čoskoro vydať podrobnú správu o prvej fáze potravinových testov na výskyt konského mäsa.