Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kontrolóri odhalili na vianočných trhoch vyše 200 porušení zákona

Na snímke vianočná výzdoba a predvianočná atmosféra na Námestí SNP v Banskej Bystrici 11. decembra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Uložili za to sankcie prevyšujúce 42.000 eur.

Bratislava 11. januára (TASR) - Viac ako 600 elektronických registračných pokladníc používaných na vianočných trhoch skontrolovali v decembri minulého roka príslušníci finančnej správy. Porušenie zákona zistili vo vyše 200 prípadoch, za čo uložili sankcie prevyšujúce 42.000 eur.

"Príslušníci finančnej správy sa počas uplynulého mesiaca zamerali na predajcov, ktorí si svoje stánky rozložili na vianočných trhoch. Kontrolóri preverovali, či dodržiavajú zákon o používaní elektronickej registračnej pokladnice pri predaji potravín, nápojov, tabaku a iného vianočného sortimentu," priblížila hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská s tým, že navštívili aj niekoľko predajní a pohostinstiev.

Počas trojtýždňovej kontrolnej akcie preverili 661 pokladníc, urobili 337 kontrolných nákupov a 429 online monitorovaní. Porušenie zákona zistili spolu v 204 prípadoch, nálezy predstavovali 60,5 % z celkového počtu kontrolných nákupov a 26,6 % z preverení.

"Najčastejším priestupkom predajcov bolo neevidovanie tržby v pokladnici, a to v 141 prípadoch. Kontrolóri preto museli uložiť pokuty vo výške 42.460 eur," dodala Rybanská.