Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Kontrolóri odhalili reštaurácie vydávajúce falošné pokladničné doklady

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Na základe zatiaľ zdokumentovaných zistení hrozí ich majiteľovi pokuta od 2000 eur do 10.000 eur za každú prevádzku.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Kontrolóri finančnej správy odhalili reštauračné prevádzky v Bratislavskom kraji, ktoré vydávali pokladničné doklady bez povinných zákonných náležitostí. Kontrolu v dvoch prevádzkach vykonali na základe skrytých kontrolných nákupov, ktoré zrealizovali ešte pred samotnou akciou, informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská. Na základe zatiaľ zdokumentovaných zistení hrozí ich majiteľovi pokuta od 2000 eur do 10.000 eur za každú prevádzku.

"V rámci vykonanej kontroly na predajných miestach kontrolóri zistili, že pokladničná sieť podnikateľa je tvorená z online registračných pokladníc. Pokladničné doklady, vydávané za prijaté tržby, boli označené ako "Priebežné účty" a boli vyhotovované na zariadení, ktoré bolo tvorené z počítača a tlačiarne, pričom v danom zariadení nebolo prítomné žiadne chránené dátové úložisko (CHDÚ)," priblížila Rybanská. Zaistených bolo spolu sedem online pokladníc, ktoré budú predmetom technickej expertízy.

Týmto úkonom kontrola pre majiteľa prevádzok podľa finančnej správy nekončí. "Podozrivý je zo spáchania správneho deliktu, nakoľko prijatá tržba bola na základe falošného pokladničného dokladu, tiež vzniklo dôvodné podozrenie z toho, že pokladnice nespĺňali zákonom stanovené požiadavky týkajúce sa vydaných pokladničných dokladov a ukladania údajov do CHDÚ," doplnila Rybanská.