Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Finančná správa: Kontroly DPH môžu mať vplyv aj na daň z príjmu

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V zasielaní takýchto informatívnych upozornení bude finančná správa pokračovať aj naďalej.

Bratislava 2. júla (TASR) - Pravidelné priateľské upozornenia Finančnej správy (FS) SR pomáhajú podnikateľom vyrovnať si svoje povinnosti bez pokutovania a prinášajú aj peniaze do štátneho rozpočtu. Jedno z takýchto upozornení informuje o vplyve výsledkov daňovej kontroly na daň z pridanej hodnoty (DPH) na výšku dane z príjmov právnickej osoby. Vďaka tomuto typu softwarningu oslovené daňové subjekty zvýšili svoju daňovú povinnosť za posledné tri roky celkom o viac ako 1,28 milióna eur a znížili vykázanú daňovú stratu o vyše 731.000 eur, uviedla vo štvrtok FS.

Upozornenie daňového subjektu, že výsledok daňovej kontroly na DPH môže mať vplyv na výšku dane z príjmov právnickej osoby, zaslala finančná správa v roku 2017 celkovo 656 daňovým subjektom, v roku 2018 - 380 daňovým subjektom a v roku 2019 - 793 daňovým subjektom. Finančná správa pravidelne zasiela upozornenia elektronicky komunikujúcim klientom.

Hovorkyňa FS Ivana Skokanová potvrdila, že v zasielaní takýchto informatívnych upozornení bude finančná správa pokračovať aj naďalej. "Nielenže ide o benefit pre klientov, ktorých často stačí na neplnenie si svojej povinnosti iba upozorniť, nakoľko si ju v niektorých prípadoch neplnia iba z nedbanlivosti, ale pozitívny vplyv má softwarning aj na štátny rozpočet," uviedla Skokanová.