Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Konzorcium Slovnaftu a MVM vylepšilo ponuku na Slovenské elektrárne

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Világiho je konzorcium naďalej medzi konečnými záujemcami o podiel v SE, no čaká na viac informácií, než sa začnú priame rokovania s Enelom.

Praha 31. júla (TASR) - Konzorcium slovenskej rafinérie Slovnaft a maďarskej energetickej spoločnosti MVM vylepšilo ponuku na prevzatie 66-% podielu v Slovenských elektrárňach (SE), ktorý kontroluje talianska firma Enel. Uviedol to pre agentúru Reuters výkonný riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi.

Podľa Világiho je konzorcium naďalej medzi konečnými záujemcami o podiel v SE, no čaká na viac informácií, než sa začnú priame rokovania s Enelom. Zároveň uviedol, že sú pripravení kúpiť 66-% podiel v SE postupne po častiach. "Našu ponuku sme v procese vyjednávania vylepšili," povedal Világi.

Talianska spoločnosť vo štvrtok (30. júla) uviedla, že dostala dve záväzné ponuky a zároveň rokuje s tretím záujemcom. S vybraným záujemcom chce firma začať rozhovory v priebehu niekoľkých dní, pričom predaj menšinového podielu plánuje dokončiť vo 4. kvartáli tohto roka. Zvyšok chce predať potom, ako dokončí dostavbu dvoch nových blokov jadrovej elektrárne Mochovce, s čím počíta v rokoch 2017 až 2018.

Podanie záväznej ponuky na SE potvrdil vo štvrtok český energetický holding EPH. Pôvodne mala záujem o podiel v SE aj česká spoločnosť ČEZ, ale tá nakoniec ponuku nepodala. Naopak, čínska energetická spoločnosť CNNC minulý mesiac uviedla, že o podaní ponuky uvažuje.

O zvýšenie podielu v SE má záujem aj slovenská vláda. Slovenská republika v súčasnosti vlastní v SE 34-% podiel. V tomto smere Világi uviedol, že konzorcium Slovnaftu a MVM nemá záujem o menšinový podiel v SE po tom, ako Enel zo Slovenských elektrární odíde, no nie je proti navýšeniu podielu v prospech Slovenskej republiky.

"Nechceme byť menšinovými akcionármi," povedal Világi. "No vieme si predstaviť, že pozícia Slovenska sa posilní tak v akcionárskych štruktúrach, ako aj v oblasti riadenia," dodal šéf Slovnaftu.