Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Korčok: Chceme posilňovať ekonomickú spoluprácu s Katarom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas tlačovej konferencie v súvislosti so situáciou v Afganistane 17. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Katar, podľa MZVEZ, patrí medzi najväčších exportérov zemného plynu na svete a zároveň je dôležitým partnerom Európskej únie.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Aktuálny politicko-bezpečnostný vývoj v regióne Blízkeho východu, afganská kríza, ale aj perspektívy posilnenej obchodno-ekonomickej spolupráce medzi Slovenskom a Katarom boli témami štvrtkového rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivana Korčoka s generálnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí Katarského štátu Ahmada Hassena al-Hammadiho. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ.

"Vítam záujem katarskej strany o zintenzívnenie dvojstrannej spolupráce vo viacerých oblastiach, vrátane obchodno-ekonomickej spolupráce a pravidelných politických konzultácií. Katar je dôležitou a vplyvnou krajinou v regióne Blízkeho východu, napokon to vidíme aj pri aktuálnej afganskej kríze, ale aj pri pokračujúcom aktívnom zapájaní sa Kataru do blízkovýchodného mierového procesu," uviedol minister Korčok.

Katar, podľa MZVEZ, patrí medzi najväčších exportérov zemného plynu na svete a zároveň je dôležitým partnerom Európskej únie. Za najperspektívnejšie sektory prehĺbenia vzájomnej ekonomickej spolupráce možno podľa slovenského rezortu diplomacie považovať informačné a komunikačné technológie, riešenia inteligentných miest a elektromobilitu.