Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Koronakríza má stále výrazný negatívny vplyv na nemecký cestovný ruch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pandémia ochorenia COVID-19 spôsobila predovšetkým, že do Nemecka pricestovalo podstatne menej zahraničných návštevníkov.

Wiesbaden 10. mája (TASR) - Protiepidemické reštrikcie mali na začiatku tohto roka výrazný negatívny vplyv na nemecký cestovný ruch. Počet prenocovaní v 1. kvartáli medziročne padol o viac ako dve tretiny (68,8 %) na 22,6 milióna, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis.

Pandémia ochorenia COVID-19 spôsobila predovšetkým, že do Nemecka pricestovalo podstatne menej zahraničných návštevníkov. Počet prenocovaní zahraničných návštevníkov medziročne klesol o 81,1 % na 2,4 milióna. Na domácich návštevníkov pripadlo 20,2 milióna prenocovaní, čo bolo o 66,2 % menej ako v 1. štvrťroku 2020.

Ani marec zatiaľ nepriniesol nemeckému cestovnému ruchu záblesk nádeje. Počet prenocovaní na úrovni 9,1 milióna sa síce v medziročnom porovnaní znížil len o 43 % po páde o 76 % v januári aj vo februári, ale dôvodom je, že v marci 2020 už pandémia naplno zasiahla Nemecko, čo spôsobilo prudký pokles už vtedy. V porovnaní s marcom 2019 počet prenocovaní klesol o tri štvrtiny.

Hotely a penzióny v Nemecku nemôžu prijímať turistov od minulej jesene, ešte stále platí, že ubytovať sa môžu len ľudia cestujúci za prácou. Mnohým ubytovacím zariadeniam sa však takáto prevádzka nevypláca, z 52.000 vedených v štatistike bolo v marci otvorených len 30.114.