Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Koronakríza spôsobí prudký pokles priamych zahraničných investícií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

UNCTAD predpokladá, že globálne PZI padnú o 30 až 40 % v tomto a v budúcom roku. To by bol ich najredší pokles za 20 rokov.

Ženeva 26. marca (TASR) - Priame zahraničné investície (PZI) v globálnom meradle prudko klesnú, keďže pandémia nového koronavírusu poškodzuje nadnárodné firmy, očakáva Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj (UNCTAD).

UNCTAD predpokladá, že globálne PZI padnú o 30 až 40 % v tomto a v budúcom roku. To by bol ich najredší pokles za 20 rokov. Vlani dosiahla hodnota cezhraničných investičných tokov 1,39 bilióna USD (1,27 bilióna eur), uviedla UNCTAD.

"Bude trvať dlhý čas, kým sa globálne PZI a globálne hodnotové reťazce zotavia z tejto krízy," uviedol ekonóm UNCTAD James Zhan pre agentúru DPA.

Od začiatku marca 57 % zo 100 najväčších svetových nadnárodných koncernov vydalo varovania týkajúce sa dosahov pandémie na tržby a dopyt a 5000 najväčších firiem znížilo svoje ziskové prognózy na tento rok v priemere o 30 %. Aktuálna koronakríza najtvrdšie zasiahla energetický a komoditný sektor, za nimi nasledujú aerolínie a automobilový priemysel, uviedla UNCTAD.

(1 EUR = 1,0981 USD)