Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Koronakríza zatiaľ nemala negatívny vplyv na nemecký trh s bývaním

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ekonómovia počítali s prudkým utlmením na trhu s bývaním a poklesom cien v dôsledku pandémie, ktorá v 2. štvrťroku spôsobila medzikvartálny pokles nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) o 9,7 %.

Wiesbaden 26. augusta (TASR) - Byty a domy v Nemecku aj napriek koronakríze pokračovali v zdražovaní.

V 2. kvartáli v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi stúpli ceny rezidenčných nehnuteľností v priemere o 1,4 %, uviedol v stredu spolkový štatistický úrad Destatis vo svojom rýchlom odhade. V medziročnom porovnaní sa ceny zvýšili o 5,6 %. To znamená, že tempo rastu cien sa pohybuje na úrovni predchádzajúcich kvartálov, uviedli štatistici.

Podľa tejto analýzy obrovské ekonomické následky pandémie nového koronavírusu zatiaľ nemali žiaden negatívny vplyv na realitný boom. Na porovnanie, v 1. štvrťroku ceny rezidenčných nehnuteľností medziročne vzrástli o 6,8 % a mezikvartálne o 0,3 %.

Mnohí ekonómovia počítali s prudkým utlmením na trhu s bývaním a poklesom cien v dôsledku pandémie, ktorá v 2. štvrťroku spôsobila medzikvartálny pokles nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) o 9,7 %. Medziročne sa HDP prepadol o 11,3 %.