Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Koronavírus zníži taliansky HDP o vyše 0,2 percenta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Minister hospodárstva Roberto Gualtieri vytvoril na svojom ministerstve pracovnú skupinu, ktorá má vypracovať opatrenia na podporu najviac zasiahnutých sektorov ekonomiky.

Rím 25. februára (TASR) - Taliansko sa obáva negatívnych vplyvov epidémie koronavírusu na ekonomiku. Guvernér centrálnej banky Ignazio Visco varoval, že aktuálna mimoriadna situácia môže spôsobiť zníženie hrubého domáceho produktu (HDP) viac než o 0,2 %. To by ešte zhoršilo aj tak slabé vyhliadky talianskej ekonomiky v tomto roku.

Minister hospodárstva Roberto Gualtieri vytvoril na svojom ministerstve pracovnú skupinu, ktorá má vypracovať opatrenia na podporu najviac zasiahnutých sektorov ekonomiky. Vláda chce napríklad vydať nariadenie, ktoré pozastaví platenie daní a účtov za elektrinu v jedenástich obciach v Lombardsku, kde úrady pre epidémiu koronavírusu izolovali viacero obcí a miest. Od soboty (22. 2.) je v karanténe celkovo približne 50.000 obyvateľov týchto jedenástich obcí. Súčasťou nariadenia bude tiež podpora podnikov, ktoré budú musieť byť počas tejto karantény zatvorené.

Tajomník ministerstva hospodárstva Antonio Misiani nevylúčil, že vláda prijme stimulačný balík, ak bude mimoriadna situácia spôsobená epidémiou trvať dlhšie.