< sekcia Ekonomika

Korpáš: Priemerná mzda v potravinárstve v SR vlani stúpla na 1105 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v roku 2020 dosiahli podľa Korpáša zamestnanci vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, a to 1195 eur.

Bratislava 28. februára (TASR) - Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle v SR dosiahla v roku 2020 úroveň 1105 eur. Oproti roku 2019 to predstavuje nárast o 5,9 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy podľa neho nastal v odbore spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny, kde sa priemerná mesačná mzda 1028 eur medziročne zvýšila o 11,9 %. Medziročne sa pokles priemernej mesačnej mzdy zaznamenal len vo výrobe piva a sladu, a to o 3,4 %.

Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v roku 2020 dosiahli podľa Korpáša zamestnanci vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, a to 1195 eur, v odbore úpravy a spracovania mlieka 1212 eur, vo výrobe hotových krmív 1312 eur, vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 1153 eur, vo výrobe cukru 1714 eur, vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1413 eur, výrobe ostatných potravinárskych výrobkov 1274 eur, vo výrobe piva a sladu 1492 eur, ako aj zamestnanci v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov 1369 eur.

Dodal, že najvyššia priemerná mesačná mzda v roku 2020 sa evidovala v odvetví výroby cukru 1714 eur, najnižšia vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 858 eur a v odvetví výroby cestovín vo výške 860 eur.