Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Potravinári: Vlani sa nepodarilo vyriešiť problémy na SPF

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Pretrvávajúcim problémom je podľa Korpáša aj investičný dlh v potravinárskom sektore.

Bratislava 9. januára (TASR) - V roku 2023 sa nepodarilo odstrániť problémy na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) ani zaviesť rizikový fond či odstrániť investičný dlh v potravinárstve. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Aj v roku 2023 sme v rámci diskusií so Slovenským pozemkovým fondom riešili viaceré problémové oblasti, ktorým dominovala najmä tzv. spisová zápcha vo veci podpisu nájomných zmlúv. Naďalej sa štátu nepodarilo zriadiť ani tak dlho požadovaný rizikový fond, o ktorom vedieme diskusie už vyše 15 rokov," spresnil.

Pretrvávajúcim problémom je podľa Korpáša aj investičný dlh v potravinárskom sektore. "Tam však vidíme nejaký posun vďaka výzve 4.2, ktorá je určená práve na investície. Ani táto investičná výzva sa však nezaobišla bez časových sklzov, počas ktorých sme zaznamenali zvýšenie cien jednotlivých komponentov na zefektívnenie výroby," zdôraznil.

"Rovnako sme očakávali väčšiu pomoc našim ovocinárom, zeleninárom a vinohradníkom, ktorých odvetvia sú mimoriadne náročné na ľudskú pracovnú silu. V rámci sezónneho zamestnávania sme sa teda tiež neposunuli až tak dopredu a aj tejto oblasti sa budeme musieť venovať v roku 2024," dodal Korpáš.