Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Mladých ľudí je potrebné vyzbrojiť zručnosťami pre 21. storočie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

V súvislosti s nedostatkom pracovnej sily to tvrdí Adam Šepetka, generálny riaditeľ neziskovej organizácie JA Slovensko, ktorá sa snaží u mladšej generácie rozvíjať podnikateľské zručnosti.

Košice 29. januára (TASR) – Je potrebné podporiť odborné vzdelávanie, pracovať s mladými ľuďmi, učiteľmi a rovnako je potrebná reforma školstva po obsahovej i metodickej stránke. Tvrdí to v súvislosti s nedostatkom pracovnej sily a potrebou jej dovozu zo zahraničia generálny riaditeľ JA Slovensko Adam Šepetka.

"Dnešný trh práce sa dynamicky vyvíja, možno viac ako v minulosti. S tým sú spojené aj isté požiadavky na zručnosti, schopnosti mladého človeka, ktorý prechádza zo školských lavíc na trh práce," povedal pre TASR generálny riaditeľ JA Slovensko, podľa ktorého školy nedokážu kvalitne a dostatočne pripraviť mladého človeka na tento prechod. "Dosť často u mladých ľudí absentujú rôzne zručnosti, skúsenosti, ktoré musia vykrývať a vykazovať aj samotní zamestnávatelia tak, že si prostredníctvom rôznych kurzov alebo iných foriem toho mladého človeka pripravia," tvrdí Šepetka.



V rámci neziskovej organizácie JA Slovensko sa snažia u mladých ľudí rozvíjať podnikateľské zručnosti. "Vyzbrojiť ich zručnosťami pre 21. storočie, ako je napríklad schopnosť spolupracovať v tíme, komunikácia, digitálne zručnosti a ďalšie, ktoré sú dnes klasifikované a vymedzené práve zamestnávateľmi, ktorým to chýba u mladých ľudí," konštatuje Šepetka.

Mladých ľudí je podľa jeho slov potrebné nasmerovať na oblasť, v ktorej by sa dokázali realizovať a ktorá by ich zaujímala. "Je potrebný hrubý zásah štátu do spôsobu vzdelávania či normatívnych usporiadaní, aby sme nevychovávali generáciu gymnazistov, ktorá nemá v budúcnosti ani len záujem ísť študovať na vysokú školu," povedal Šepetka.

Čoskoro podľa jeho slov dôjde napríklad k veľkému výpadku zubných lekárov. "Momentálne je predstava, že si budeme musieť prizvať lekárov, konkrétne z Ukrajiny alebo iných krajín," hovorí. Pri dovoze pracovnej sily zo zahraničia štát podľa neho hľadá mechanizmy a spôsoby, ako týchto ľudí nezaradiť hneď do praxe, ale overiť si ich. "Musia prejsť jazykovou skúškou a nejakým otestovaním. Skúsenosti, ktoré na základe týchto skúšok štát má, hovoria, že tí ľudia nedosahujú potrebnú úroveň, ktorá sa očakáva na našom trhu práce. Je veľký predpoklad a riziko, že takýto problém môže vzniknúť aj v iných oblastiach," zdôraznil Šepetka s tým, že často je problém i zo strany mladých ľudí u nás, ktorí nechcú študovať tú-ktorú oblasť.

Rovnaký problém je podľa neho i v IT sektore. "Reálne tu v Košiciach je veľa firiem, ktoré majú záujem o mladých ľudí. Hľadajú akékoľvek možnosti, aby ich motivovali a mali predstavu o tom, čo je to IT sektor a že má budúcnosť pred sebou," dodal Šepetka.

Poslaním neziskovej organizácie JA Slovensko, ktorá je súčasťou celosvetovej siete JA Worldwide, je poskytovať mladým ľuďom na Slovensku nadštandardné podnikateľské, ekonomické a finančné vzdelávanie prostredníctvom praktických programov, ktoré ponúkajú preventívne riešenia pre zamestnanosť mládeže. Vzdelávacie aktivity koordinujú z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc.